Вердијева “Аида” и изложба о Константину у Виминацијуму

Танјуг
Вердијева “Аида” и изложба о Константину у Виминацијуму

Београд - Археолошко налазиште Виминацијум у суботу 18. маја биће велика културна арена у којој ће се у присуству државног врха и високих званица одржати два централна догађаја у оквиру државног програма обиљежавања 17 вијекова Миланског едикта, преноси Танјуг.

У Римској вили у 18 часова предсједник Србије Томислав Николић отвориће изложбу “Константнин и његово доба” на којој ће бити изложени вриједни археолошки предмети десет музеја у Србији који свједоче о Константину и почецима хришћанства на простору Србије.

На изложби “Константин и његово доба” биће изложено 128 артефаката нулте културне вриједности од првог до четвртог вијека који свједоче о владавини Константина, Миланском едикту, почецима хришћанства на тлу Србије, а међу њима и чувени Константинов портрет, бронзана биста која је обишла свијет на бројним гостујућим изложбама.

Предмети из колекција биће изложени по сегментима: култура, војска, свакодневни живот римске државе, биће изложени архелолошки предмети из резиденцијалних комплекса Сирмијума, Наисуса и Медијане, архелолошки налази из Гамзиграда и владарски накит нађен у Шаркамену.

Биће изложена камеја из Кусадака код Младеновца која представља Константина на коњу како гази непријатеља погледа упртог у небо.

Предсједник Николић ће са званицама присуствовати извођењу Вердијеве опере “Аида” у реконструисаној Римској арени на новопостављеној сцени на отвореном.

Вердијево ремек дјело “Аида” праизведбу је имало 1871. године у Каиру поводом отварања Суецког канала и једна од најизвођенијих опера у свијету.

Изводи се у највећим оперским кућама широм свијета али и на отвореним позорницама.

Музички спектакл испреплетен најснажнијим људским емоцијама: љубав, мржња, страст, издаја, војничка храброст, политичке интриге, једно од најпознатијих оперских дела чувеног италијанског композитора Вердија “Аида”, послије неколико година паузе, обновљено је на сцени националног театра у години када се у свијету обиљежава 200 година од рођења Вердија.

У суботу, 18. маја први пут ће заиграти под ведрим небом, у новој Римској арени пред 1500 посјетилаца, међу којима и VIP гости у реконструисаној кули на бедему који држи дрвену коснтрукцију амфитеатра, високој 15 метара, сви ће на отвореном пратити вишесатну драму заљубљене египатске принцезе Амнерис, њене супарнице робиње Аиде, египатског војсковође Радамеса.

Извођење “Аиде” у Виминацијуму биће велики изазов јер је то сценски моћна, извођачки веома захтјевна опера у четири чина, спектакл који захтијева стабилне услове да би извођење било врхунско, поред извођача сигурно ће и публика гледати у небо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана