Венеција: Захуктава се трка за Златним лавом

ГС
Foto: Танјуг/АП

У Венецији је гламурозно отворен Филмски фестивал.

Почео је америчким филмом „Бијели шум" који потписује редитељ и сценариста Ное Баумбах. За престижну награду Златни лав, конкуришу 23 филма.

Венецијанска Мостра позната је по томе да привлачи велике филмске звезде. 

Почетак најстаријег фестивала обиљежио је долазак Адама Драјвера, протагонисте Бијелог шума, просјечне, више телевизијске него филмске екранизације сатиричне беспоштедне анализе физичког и духовног загађења савременог свијета из пера америчког писца Доналда Лика.

И ова слика лажног раја потрошачког друштва, није једина ангажована на Мостри.

Приказ Холивуда као машине за мљевење меса у филму Плавуша о Мерилин Моро, прича о маргинализованим људима са оне стране Атлантика... то су теме америчких филмова које доминирају фестивалом.

Као продуцент предњачи Нетфликс, очито утицајан стриминг сервис коме је чак припала част да својим филмом први пут у историји отвори врата Мостре.

„Огроман материјал је из књиге пажљиво бирао и адаптирао редитељ Ное Баумбах. Припреме и само снимање су подсјећале више на рад на позоришној представи, то не његов приступ режији, тако смо сарађивали и на претходним филмовима", рекао је Драјвер.

Најстарији филмски фестивал на свијету устоличио је прије тачно 90 година озлоглашени Бенито Мусолини у тада фашистичкој Италији јер је сматрао да филмска слава мора да припадне Италији.

Мусолинијев пехар који се додјељивао за најбољи филм, послије Другог свјетског рата замијенио је венецијански Златни лав. Почасни, ове године припао је француској глумици Катрин Денев и америчком редитељу Полу Шрејдеру, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана