Велики успјех хора Србадија: Златом обасјан српски фолклор

Александра Маџар
Велики успјех хора Србадија: Златом обасјан српски фолклор

Бањалука - Хор "Србадија" из Бијељине освојио је златну медаљу на Међународном такмичењу хорова у грчком граду Каламати у категорији фолклор и на тај начин још једном су доказали да су понос Републике Српске и снажан чувар културе и традиције српског народа.

- Очекивано смо освојили златну медаљу са високих 20, скоро 25 поена у категорији фолклора гдје је била изузетно јака конкуренција. Такмичили смо се са више од 15 хорова из 14 земаља цијелог свијета, међу којима су хорови из Кине, Естоније, Чешке, Русије... - истакао је за "Глас Српске" предсједник хора "Србадија" Стеван Чукић.

Као и увијек, под диригентском палицом Десанке Тракиловић, која је и обновила рад друштва 1992. године, без притиска и страха од јаке конкуренције отпутовали су у Грчку, а судећи по фотографијама на друштвеним мрежама прије наступа, заиста су уживали у љепотама Каламате.

- Јако смо задовољни учешћем и представљањем на овом фестивалу. Учествовали смо и на свечаном гала концерту, гдје смо се представљали традиционалном музиком нашег народа, јер је тема концерта била "Шаролики свијет музике" - испричао је Чукић.

Организација фестивала, како је казао, била је изузетна.

- Ипак се највише радујемо што смо поново на најљепши начин представили Републику Српску, наш град и цијели наш народ - истакао је Стеван.

Хор "Србадија" из Бијељине био је једини представник Републике Српске и БиХ на овом међународном такмичењу хорова, које је одржано од 14. до 18. октобра.

Ово није први, а дефинитивно ни посљедњи пут, да је "Србадија" награђена.

Они су се изборили за титулу најбоље рангираног хора из региона на свјетској ранг-листи хорова, коју је формирала Интеркултурна фондација - Музика мунди (Interkultur Foundation - Musica Mundi). На свјетској ранг-листи хорова коју је формирала  Интеркултурна фондација "Србадија" заузима 18. мјесто у категорији традиционалне музике, 34. мјесто у категорији мјешовити хорови и 78. мјесто на укупној ранг-лист (топ 1.000) и тиме представља најбоље рангирани хор из региона.

Репертоар хора је изузетно богат, а чине га духовна и свјетовна дјела домаћих и свјетских композитора. Хор је организатор Међународног фестивала хорске музике "Мајске музичке свечаности", који се непрекидно одржава сваке године од 2002. У протеклих 20 година поред пјевања на светим литургијама, хор је наступио на многобројним домаћим и међународним фестивалима и такмичењима. "Србадија" је добитник низа признања Српске православне цркве, између осталих Ордена Светог Саве II и III степена. Хор је освојио и низ међународних признања, бронзаних, сребрних и златних медаља у Мађарској, Аустрији, Италији, Њемачкој, Словачкој, итд. Предсједник Републике Српске, поводом 110 година од оснивања, одликовао је хор Орденом Његоша првог реда. "Србадија" је учествовала на бројним хуманитарним концертима, као и на значајним прославама.

Честитке

Предсједник хора Стеван Чукић све вријеме постављао је фотографије из Каламате на друштвене мреже и обавјештавао о догађајима из Грчке. Сви који прате хор на друштвеним мрежама могли су да виде дјелиће атмосфере, током припрема, наступа, дружења са другим учесницима. Ипак, статус "Злато!!!" изазвао је највише коментара и честитки, које су упутили многобројни домаћи музичари, заљубљеници у хорску музику у пријатељи хора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана