Велике припреме за јубилеј колоније Ракани

Александра Маџар
Велике припреме за јубилеј колоније Ракани

Нови Град - Завршне припреме за ликовну колонију "Ракани", која ће бити одржана од 11. до 19. августа, приводе се крају, а учесници ће, као и сваки пут, имати прилику да стварају окружени природним љепотама на обали Уне.

Посебну драж овом сазиву даје и чињеница да полако почињу и припреме за велики јубилеј, а сљедеће године биће обиљежене три деценије од одржавања прве колоније.

- Надамо се да ћемо поводом годишњице колонију заокружити и на један документаран начин, али и штампањем монографије или збирног каталога нашег сазива. Осим ликовног сазива, који сваке године траје на Бардачи поред Српца, "Ракани" су једна од најстаријих колонија у Републици Српској - истакла је документариста у Галерији Нови Град Мирјана Дрљача, која је и организатор овог догађаја.

Додала је да ће, као и до сада, умјетници имати прилику да уз ликовне задатке посјете Нови Град и упознају његове знаменитости.

- За учеснике је увијек обавезна тема расправа о стању у савременом сликарству и о томе умјетници радо дискутују. А незабораван догађај за све је сплаварење ријеком Уном - подсјетила је Дрљача.

Тема коју ће сликари оставити на платнима је слободна, а организатори не постављају никакве захтјеве, ни што се тиче техника.

- Некада су код нас долазили и графичари, успијевали смо да набавимо графичку пресу, али данас то нисмо у могућности. Радови остају у фундусу и наша збирка колоније баштини више од 550 дјела - казала је Дрљача.

Овогодишњи сазив биће још једна прилика да се умјетници упознају, размијене искуства и осврну се на радове које су стварали сви они који су били дио умјетниче приче "Ракани".

Учесници

Ове године свој таленат кистом ће на платно "урезати" Мирољуб Ђорђевић и Немања Јовановић из Ниша, Стојанка Ђорђић-Николић из Београда, Уна Косић и Наташа Коњевић из Бањалуке и Радивоје Драгин из Новог Сада. Окружени природним љепотама ствараће и Драгосав Хусар, као и Чедомир Кезић из Панчева, али и млади умјетници из Новог Града Сања Ступар, Далибор Рађеновић и Давор Мулалић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана