Велика прилика за најмлађе пјеснике

Александра Маџар
Велика прилика за најмлађе пјеснике

Бањалука - Припреме за десети јубиларни Међународни фестивал поезије за дјецу "Дјечије царство" су у пуном јеку, како би до 20. априла све било спремно за свечани почетак.

Малишани су, као и претходних година, били вриједни и амбициозни, па је на и-мејл адресу организатора Удружења "КултАрт" сваки дан стизало много пријава из различитих дијелова Републике Српске, Србије, Македоније, Црне Горе, Хрватске, БиХ. Фестивал ће и ове године бити одржан у Дјечијем позоришту "Јазавац".

Конкурс је завршен, пред жиријем је озбиљан и напоран посао, а предсједник Удружења Слободан Стошић за "Глас Српске" најавио је програмске садржаје фестивала и осврнуо се на године иза њих, али и подсјетио на значај ове манифестације

- Наш жири је исти као и последњих година - Тоде Николетић, Јово Чулић и Слободан Станишић. Све велика имена дечјег песништва. Може се десити да неки други велики песник замени Слободана Станишића, који увелико пише још четири историјска романа за децу и притиснут је роковима и уговором који има, па је мало "споран" - објаснио је Стошић.

Подсјетио је да се дјеца се такмиче у двије категорије, млађој и старијој. Млађа је, како каже, за малишане до четвртог разреда осмогодишњих школа и до петог разреда деветогодишњих школа. Старију групу чине дјеца од петог до осмог разреда осмогодишње и од шестог до деветог деветогодишње.

Припреме су, како потврђује, увелико у току.

- Јури се на све стране, траже се, пре свега, спонзори. Зато су нам емоције помешане. На једној страни - понос. Еј, десети по реду. Јубилеј. И то највећег, најбројнијег и најквалитетнијег фестивала дечије поезије у региону. А на другој страни немоћ - финансијске помоћи ниоткуда - објашњава Стошић.

Ипак, нису песимистични, о гашењу фестивала и не размишљају.

- Сигурно знамо само да је то манифестација од значаја за град Бањалуку и да ћемо добити средства од града и то већа него прошле године. Остало ништа не знамо. Него, да не кукумавчим, снаћи ћемо се ми. Десети јубиларни фестивал "Дјечије царство" ће бити одржан - нагласио је Стошић.

Када се осврне на претходне године, Стошић је задовољан заинтересованошћу дјеце из свих крајева региона.

- Нама почну да стижу песме за фестивал и пре него што распишемо нови конкурс. И сваке године имамо већи број учесника, прошле године је било више од 4.500 малих песника, а послато је више од 6.500 радова - поносан је он.

То је уједно, наглашава Стошић, и доказ колико је фестивал значајан из много разлога за Српску.

- Да само видите и-мејлове које нам шаљу учесници фестивала из Словеније, Македоније, Црне Горе. И сви истичу да нису очекивали да је Бањалука тако лепа, тако чиста, колико су људи пријатни, сусретљиви. А тек сусрети деце са песницима. Да само знате колико разговори са њима значе малим љубитељима писане речи. Велики број њих након неколико година учешћа изда књигу, велики број тек након нашег фестивала и неке награде које добије, добије пажњу и афирмацију и у школи и у локалној заједници из које долази - прича Стошић.

Принц "Дјечијег царства"

- Песник и дечји песник, сатиричар, драмски писац, илустратор књига за децу и културни аниматор Пеђа Трајковић овогодишњи је принц "Дјечијег царства". Он је аутор лога за "Дјечије царство". Уметнички је уредник нашег дечјег књижевног часописа "Ризница". Са нама је од првог фестивала - рекао Слободан Стошић.

Конкурс "Ухвати тренутак"

- Конкурс за најбољу фотографију "Ухвати тренутак", који организујемо у знак сећања на Мирјану Бркић, је у току, и биће актуелан до 15. априла. Мирјана Бркић је била дугогодишњи члан организационог тима, девојчица која је забележила најлепше фотографије са гостовања наших песника по околним градовима и Бањалуци. Девојчице, које више нема, али чијег се осмеха и доброте увек сећамо - казао је Стошић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана