Велика празнина након одласка глумца Драгана Бањца: Волио је људе више него што је било могуће

Миланка Митрић
Велика празнина након одласка глумца Драгана Бањца: Волио је људе више него што је било могуће

БАЊАЛУКА - Када оде неко драг, од њега се опраштамо ријечима топлине и туге, како то обично бива, онда када ништа није утјеха, осим сјећања на дане пуне радости, живота и времена које је прошло.

Глумац Драган Бањац, онима који су га познавали, или пак само гледали у представама, био је драг, а његовим прераним одласком у 47. години, остала је велика празнина какву само прерани и изненадни одласци остављају. Колеге, пријатељи из глумачког свијета, сви они који су вољели његове улоге и уживали у његовим изведбама, свако на свој начин опраштају се од њега, ријечима, сјећањима и подсјећањима на улоге.

- Тешко је када неко тако драг, неко кога су сви вољели оде тако рано. Био је наш друг и пријатељ и ми смо као колеге заједно почели да радимо и прије него што смо уписали Академију. Онда смо заједно уписали Академију, па је та сарадња постајала јача и већа. Кроз све послове које смо имали и представе и улоге, проводили смо пуно времена и мимо посла, дружећи се. Његов одлазак нам је баш тешко пао - рекао је за “Глас Српске” глумац Душко Мазалица, говорећи о Бањцу, с којим је студирао он, као и колеге глумци Александра Спасојевић, Александар Бланић, Божана Бијелић, Борис Шавија, Слађана Зрнић, Миљка Брђанин и Николина Фригановић.

Према његовим ријечима, кад је глумио у свакој улози као да је био на путу новог откривања.

- Био је једна велика душа. Волио је много више људе, него што је то уопште и могуће. Био је одан друг и пријатељ. Оно што посебно морам да напоменем у овом тренутку јесте то да су га дјеца много вољела и он, као и много нас, управо се из тог разлога везао за дјечије позориште које је било његова друга кућа. Цијели ансамбл у Дјечијем позоришту РС саосјећа с овим губитком, као да смо и ми изгубили некога из своје куће - навео је он.

Из Дјечијег позоришта РС, од члана ансамбла, опростили су се подсјећањем на његове улоге у представама, као што су “Црвенкапа”, “Тужни принц”, “Разбојник Кађа и принцеза Нађа”, “Племенити Хахај и страшни Хехеј”, “Сирано де Бержерак”, “Јежева кућица”, “Пећа и вук”, “Три прасета”, “Фолклорна магија”, те улогама у серијама “То топло љето” и “Хотел Балкан”.

- Одиграо је Бањо више улога, него што је доживио година свог живота. Позоришта памте. Заувијек. Опраштамо се са Драганом Бањцем, не прихватајући његов одлазак. Испраћамо Драгана Бањца, не прихватајући да одлази - наводе из Дјечијег позоришта РС и подсјећају да је посљедњу представу “Пећа и вук” одиграо 19. фебруара.

Бањац је рођен 8. априла 1975. године, у Бањалуци. Академију умјетности завршио је у класи Ненада Бојића, а члан ансамбла Дјечијег позоришта РС постао је 1997. године.

- Прерани одлазак Драгана Бањца непроцјењив је губитак за позоришну сцену, за умјетност коју је градио и творио улогама пуним професионализма, посвећености и личног стваралачког печата. Нама - колегама, сарадницима и пријатељима остају велики бол и празнина који ће бити саставни дио наших сјећања на великог глумца и човјека - објављено је у саопштењу колектива Народног позоришта Републике Српске, које се опростило од Бањца.

Од Бањца се, објавом на “Фејсбук” профилу опростио књижевник Предраг Бјелошевић, некадашњи директор Дјечијег позоришта РС.

- Напустио нас је један од оних глумаца који је стасавао заједно са својим вољеним Дјечијим позориштем РС. Био је актер представа које су оствариле бројне награде и гостовања у свијету од Лондона и Перуђе, до Москве, Санкт Петербурга и Донгуана у Кини или далеког сибирског Абакана. Омиљен међу колегама, човјек ведрог духа, посебно вољен од “мале” искрене публике - забиљежио је он.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, у телеграму саучешћа поводом његове смрти навела је да је његов прерани одлазак велики губитак за Дјечије позориште РС.

- Изражавамо саучешће породици, као и руководству и ансамблу Дјечијег позоришта РС због изненадне и преране смрти умјетника и глумца овог театра Драгана Бањца - навела је Тривићева у телеграму.

Вријеме и мјесто сахране, као и комеморације биће накнадно објављени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана