Велика посјећеност изложбе дјела Надежде Петровић

Срна
Велика посјећеност изложбе дјела Надежде Петровић

БАЊАЛУКА - Репрезентативну изложбу Надежде Петровић "Модерност и нација", која је била постављена у Музеју савремене умјетности Републике Српске од 20. јула до данас, посјетило је више од 14.000 љубитеља умјетности.

"Велика посјећеност изложбе, која је организована поводом 150 година од рођења најзначајније српске сликарке, указује на то да публика има поштовање према њеном раду и да радо посјећује програме које реализује Музеј", рекла је Срни портпарол Музеја савремене умјетности Републике Српске Ена Митровски.

Она је навела да је у току поставке приређено неколико радионица за дјецу, те на захтјев школа организовано више од 50 групних посјета за основце и средњошколце.

Она је истакла да је изложба резултат сарадње са Народним музејом Србије и представља њихов најзначајнији изложбени пројекат у овој години који је иницирало Министарство културе Србије, будући да је извршни савјет Унеска изабрао Надежду Петровић за Унескову личност 2023. године.

Након гостовања у Бањалуци, изложба ће 11. октобра бити отворена у Галерији "Надежде Петровић" у Чачку, граду у којем је рођена. Митровски је подсјетила да је ове године Чачак изабран за прву националну пријестоницу културе Србије, због чега је, истакла је, и ова сарадња на пројекту још значајнија.

Надежда Петровић припада великанима српског сликарства који су оставили неизбрисив траг у Србији крајем 19. и 20. вијека.

Она се школовала у Београду и Минхену, писала је ликовне критике, била велики хуманитарац и добротвор, учествовала у оснивању хуманитарне организације Коло српских сестара, те вођена идејом културног уједињења Јужних Словена била иницијатор покретања Прве југословенске изложбе и умјетничке колоније на Балкану у Сићеву.

Као болничарка, Петровићева је учествовала у балканским и Првом свјетском рату, његујући рањенике и бринући се о болесницима. У новонасталим ратним околностима Надежда Петровић из сликања црпи моралну и емотивну снагу, а њене слике, уз умјетничку вриједност, носе тежину узвишеног дјела подареног Србији.

Тада настају њена чувена дјела са мотивима Везировог моста и Грачанице, те слике које остављају свједочанство о трагичној судбини српског народа. Најзначајнија српска сликарка трагично је преминула од тифуса 1915. године у Војној болници у Ваљеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана