"Велика награда Иво Андрић" за најбољу књигу Петеру Хандкеу

Срна
"Велика награда Иво Андрић" за најбољу књигу Петеру Хандкеу

БЕОГРАД - Књижевна "Велика награда Иво Андрић" Андрићевог института у Вишеграду за најбољу књигу објављену у Србији или Републици Српској током 2020. године додијељена је аустријском нобеловцу Петеру Хандкеу за роман "Други Мач, Мајска повест" у издању "Лагуне" у Београду.

Награда за животно дјело у 2020. години додијељена је српском пјеснику и књижевнику Миловану Данојлићу, саопштио је предсједник жирија академик Јован Делић на конференцији за новинаре данас у Београду.

Одлуку о овогодишњем лауреату донио је трочлани жири у којем су академик Јован Делић, књижевник Мухaрем Баздуљ и књижевни критичар Желидраг Никчевић.

Преносећи поздраве директора Андрићевог института Емира Кустурице, који због околности у вези са епидемијом вируса корона није био у могућности да присуствује данашњем догађају, Делић је рекао да није сигуран ни када ни гдје ће награде бити уручене.

- Знајући Хандкеа, није искључено да он дође, а Данојлић је рекао да је озбиљно нарушеног здравља, па не вјерује да може доћи и моли за извињење - рекао је Делић.
Књижевни критичар Желидраг Никчевић оцијенио је да се жири овим, једногласним одлукама, приближио "андрићевској хармонији" и указао да су лауреати двојица очигледних класика свјетске књижевности и обојица као свједоци, тумачи, сродности и својим животима и врхунским дјелом, веома посвећени судбини Балкана, бивше Југославије и српског народа.

Писац Мухарем Баздуљ истакао је да су и Хандке и Данојлић плодни аутори и преводиоци, обојица и у својој прози пјесници.
- Можда бих се усудио да кажем да су у прози више пјесници, него у самој поезији. Код обојице, када је о прози ријеч, постоји, условно речено, страх од претјеране имагинације. Отуда готово увијек има одређену врсту аутобиографске утемељености и, есејизирају у прози - рекао је Баздуљ.

У образложењу жирија, које је прочитао Делић, наведено је да је ово друго Хандкеово дјело инспирисано трагичном судбином пишчеве мајке, која је оклеветана послије смрти.

Жири је навео да је наслов "Други мач" значењски амбивалентан, гдје један мач држи клеветник и модерни савремени убица, а други је у рукама жртве, односно њеног потомка, и он је мач освете, али не и мач убица, јер осветник у руци не држи челични, већ вјечни мач литературе - којим брани себе и своју "свету мајку".

- У српском, безброј пута оклеветаном, и на основу клевете ирационално и неправедно убијаном и прогоњеном народу, Хандкеов жДруги мач, Мајска повестж доживљава се и као прича о себи и као мелем на безбројне ране и клевете. Зато се ова књига издваја између свих књига 2020. године и зато је крунисана "Великом наградом Иво Андрић" - наведено је у одлуци жирија.

У одлуци о додјели "Велике награде Иво Андрић" за животно дјело Миловану Данојлићу, жири је истакао да је данас мало таквих подвижника у језику, вишеструко обдарених и разноврсно обдарених пјесника, прозних писаца, есејиста, преводилаца и публициста, као што је Данојлић.

- У прози жанровски хибридан и непредвидив, горак и духовит, написао је књиге којима је постао познат и изван српског језика – "Како је Добрислав протрчао кроз Југославију" и "Драги мој Петровићу" - навео је жири у образложењу одлуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана