Ведрана Рудан: Сада смо сви у мишјој рупи

Танјуг
Ведрана Рудан: Сада смо сви у мишјој рупи

БЕОГРАД - Хрватска књижевница Ведрана Рудан промовише свој нови роман “Доживотна робија” на 69. Београдском сајму књига, а за Танјуг истиче свој став да данас када жена има новца, онда има слободу.


Такође је изјавила да јој није јасно зашто се о њој говори упорно како нема длаке на језику, јер она заправо прича о темама о којима сви говоре, једино што не би о томе јавно у медијима.
Пето издање књиге “Доживотна робија” се налази у штампи, а презадовољна је са српским издавачем “Лагуна”.

Анализирајући наслов свог за сада последњег романа, Рудан је рекла да је за њу “доживотна робија управо сам живот, било какав, срећан и несрећан”.

-И док живимо живот, налазимо се на робији. Ослобађамо се тек када умремо. Дакле свачији живот је у принципу бесмислен, јер замислите толике трке, лова на новац, и моћ, да би на крају само умрли. Па јесмо ли ми нормални? Сигурно да нисмо нормални - каже Рудан.

У роману “Доживотна робија”, она пише о својим омиљеним темама, односу родитеља и дјеце, и о томе шта значи бити истински слободан. Да ли је слобода могућа без материјалне сигурности, да ли рад оплемењује или поробљава човека и шта је неопходно да би жена заиста била независна, само су нека питања која главна јунакиња Лола поставља себи.

-Сада је умро власник “Ред Булла”, тежак 20 милијарди долара или евра, у 79. години, а моја мајка је преминула у 84. као сиротица. Дакле живот је заиста бесмислен, јер ни паре не могу да нам продуже вијек, и онда је велики проблем како себи објаснити такво откриће, а да себи на крају не пуцаш у главу - запитала се оштра колумнисткиња и бестселер списатељица.

Додаје да јој је, прије свега, цијели живот борба за новац, јер јој је он био и остао најважнији.

-Људи ми не вјерују да тако мислим, чини им се да сам груба или можда глупа. Не сматрам да ми треба много новца, али да имам довољно да не морам да се плашим да ће ми долазити на врата онај службеник да ми сјече струју...Тај осећај биједе да вам неко сече струју је нешто најстрашније на овом свијету - изричита је Рудан.

Каже да није више у позицији да је сиротиња, али се сјећа како је застрашујуће кад се нема ништа и не можете дјеци дати ручак.

- Када чујем термин “балкански простори”, ја се одмах хватам за пиштољ кога немам. Треба сви да знају, не постоје - балкански простори. Жена је Балканка на кугли земаљској, права ропкиња и за сваку женску особу на свеијту је најважније да има новца. Кад има новац, онда има слободу  подвукла је свој став једна од најчитанијих списатељица региона.

Она види разне пребијене и разбијене жене, за које се питају „што није отишла?”.

-Али куда ће та жена да оде? Гледајте шта нам се дешава сада: Русија је напала Украјину, нама пријети хладноћа, глад, несташица гаса. Онда се запитам - Чекај мало, али цијели свет гладује. О чему се ту ради и чему се ми чудимо? Американци су побили пола свијета. А да ли смо се ми бринули око тога? Нисмо се бринули о томе. Нико није слао репортере у Авганистан...Европа је сада у ситуацији у којој је Сирија или Африка...Америка убија свијет од када зна за себе.. - објаснила је Рудан и додала да је Југославија у то вријеме била неутрална, ни лево ни десно, тако је одговарало Америци, а мање Русији.

-Дизали смо глас против насиља, рата...Млади људи у целом свијету... А данас се и то промијенило, јер смо сада сви у мишјој рупи. У модерном свијету као што је Запад, нико не пише оно што и ја пишем. Можда на цијелом свијету укупно петоро књижевника ово не ради - сматра  она.

Рудан се присетила покојног пријатеља, српског новинара Александра Тијанића који је за њу био геније, “најбоље што се икада десило југословенском новинарству, када говоримо о стилу писања”.

-Био је и остао умјетник ријечи. Ипак, то не значи да није био плаћен за то што ради, односно да није био - “плаћеник”. Тијанић је радио за новац. Тако постоји велики број умјетника који су врхунски, али су “плаћени”, као што имамо доста добрих новинара који су “плаћеници”. Са друге стране, ја имам ту срећу да ме нико не плаћа, иако ми је понуђено, али онда бих морала да будем зависна од тих структура. Понудили су да ме плате за оно што пишем за џабе. Одбила сам - говорила је Рудан, и открила да су Тијанић и она били породични пријатељи, често су се дружили, он је био близак са њеним мужем.

Рекла је за српског новинара да је био чисти геније, те да није уживала само читајући његове текстове, већ највише у разговорима са њим.

-Био је чудесан, као новинар, појава, као мушкарац. Србија нема таквог, ма цијњли свијет га нема. Тијанић је био мајстор ријечи, увијек се играо тиме, од свега је могао да направи питу, да не кажем од чега, све га је занимало, од Микеланђела, Да Винчија, све. Нисам се слагала са њим политички, јер се приклонио тадашњој власти 90-их у Србији, али сам опет успјевала да одвојим те двије ствари, тако да је он за мене остао велики писац - рекла је, између осталог, књижевница о Тијанићу и додала да јој је открио како за њега постоји само једна жена у животу и да није заводник.

Рекла је и да је истина да она не живи од писања ни књига, колумни, ни блога, већ од насљеђа и од мужа, и тиме себе назива спонзорушом.

-Самим тим ја не морам писати разне бедастоће о Америци, улагивати јој се, као што то ради Хрватска, слободно могу да кажем да је њихов предсједник Џо Бајден сироче које стално тражи своју мајку. И да је увредљиво за цијели свијет или западни свијет да једног Бајдена представљају као вођу највеће свјетске силе. Да је остао Доналд Трамп све би било другачије - убијеђена је Рудан.

Наглашава да јој је важно да има став као што је о тренутном рату између Америке и Русије и да иза тога стоји.

-Неко ће причати да је Владимир Путин прави Хитлер, да је напао сироту Украјину, и све то мене не дотиче - изричита је Рудан, али се онда осврнула на анализу свјетског проблема.

-Мој став је јасан, јер је рационалан и једини паметан: Запад на челу са Америком је одлучио да уништи Русију која упорно пружа отпор. И они једва чекају када би Путин истресао једну малу атомску бомбу, као да су те мале и мање опасне, и докажу њихову теорију да је он нови Хитлер. Ја и не кажем да он није злочинац, али његови злочини не могу да се мјере и упоређују са злочинима Америке која има 800 војних база ван својих граница, а све остале велесиле не броје више од 30 база. Ту постоји само једна агресија - Запада и Америке на Русију. А ова јадна Украјина је само колатерална штета - убијеђена је списатељица, и додаје да ће се све убрзо ријешити јер је “(Илону) Маску доста ове ситуације”.

-Власници капитала попут Маска владају свијетом, и ако је њему доста рата у Украјни због којег губи огроман новац, онда ће то тако бити. Брзо ће се помирити САД и Русија, увјерена сам у то. Нисам сигурна када тачно, али ускоро, неће им одговарати да ово дуже потраје - сматра Рудан.

Ауторки многих бестселер романа је јасно да се Србији и (српском предсједнику Александру) Вучићу пријети санкцијама ако се не одлучи да ли је за или против Русије

-Нека се не одлучи...Свака му част. Неко ће рећи да сам Вучићевка, али нека причају шта хоће. Прва санкција ће, кажу, бити визе за пут на Запад. Али опет, зашто би неко и одлазио у Њемачку када и тамо такође нема хране као свуда, и овдје? Или и тамо граде хале да се грију обични људи да не би настрадали од зиме. Онда је боље остати у Србији. Све су то прљаве игре и игрице, тако видим. Нисам ја много паметна, коефицијент интелигенције ми је 100, а ово не сматрам да је нека висока политика – нагласила је.
Она сматра да се данас не може бити “паметан и финансијски независан”.

Нова књига

Тренутно пише нову књигу, за коју је држава Хрватска дала подршку за стварање од неколико хиљада евра, што је учинила и за роман “Доживотна робија”.

-За мене која волим новац, то је велики изазов. Тако сам због пара које ће ми држава дати, већ написала почетак нове књиге. Онда им се почетак пошаље, ако се њима допадне, уплаћују новац за писање целог дјела. За сада ми је радни наслов “Како птице лијепо пјевају”, мада ми се ти називи стално мијењају” – каже Ведрана Рудан.

Рудан је открила и заплет романа у настајању: јунакиња је са својих 18 година отишла на матурски бал гдје ју је силовао комшија, иначе брат њене пријатељице.  Она је прекинула школовање, јер је остала трудна од тог чина и родила је дијете.
Наравно, није рекла том силоватељу да је он отац дјетета.

И читав свој живот је посветила сину, да га одгоји тако да буде добар мушкарац. Али, дешава се да је њен син такође силовао неку дјевојку и онда се мајци све вратило на почетак.

-Међутим, на крају није све баш тако како изгледа, јер књига мора да има изненађења. Тако да сам ја препричала садржај који нема везе са садржајем. Јасно је само да сам кренула у лов на државне паре, то ми је задатак, а тек крајем године ћу добити средства од њих - објаснила је  књижевница.

Рођендан

Ведрани Рудан је данас рођендан и како је открила, њени најбољи пријатељи су већ у Београду, и њен муж као највећа љубав у животу, чак има и кувара који ће им специјално спремати вечеру за њен срећан дан, што јој је довољно да буде у потпуности задовољна.

-Београд је мој град и по правилу сваки свој рођендан управо славим код вас. Мада требало је бити тајна да ми је рођендан, али ето, сада је касно, чим сам то рекла у медијима - напоменула је Рудан.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана