Ведрана Мачковић-Зубовић: Нушићеве ситне душе под лупом

Александра Маџар
Ведрана Мачковић-Зубовић: Нушићеве ситне душе под лупом

Бањалука - Прву улогу као професионална глумица Народног позоришта Републике Српске остварила сам 1993. године, као Даница у Нушићевој "Ожалошћеној породици", а 20. годишњицу рада обиљежићу играјући у истом комаду.

Поносно је испричала за "Глас Српске" глумица Народног позоришта Републике Српске Ведрана Мачковић-Зубовић, којој је комад Бранислава Нушића отворио велика врата умјетности у националном театру Српске.

Нушићеву "Ожалошћену породицу", у којој овај пут тумачи лик адвоката, на велику сцену Народног позоришта РС поставиће Никола Пејаковић, а премијера је најављена за 24. децембар на великој сцени.

- Лик "адвокатице", како је ми у представи зовемо, приказаће образовану, школовану жену са ставом, која познаје закон до детаља. Она је ту да спроведе закон и покојникову вољу у тестаменту. Али нећу да откривам баш све са чим се она сусреће и са каквим "барабама" - казала је Мачковић-Зубовић.

Да је Пејаковић "оголио" Нушићев хумор, те да представу није поставио као комедију, на шта је публика навикла, када је ријеч о овом српском комедиографу, већ као драму, потврдила је и ова глумица.

- Мени је то врло интересантно. Никола је очистио сав тај хумор "на прву", скинуо опну, а истраживао је мрачније људске особине - казала је Мачковић-Зубовић.

Радња је, казала је, смјештена у наше вријеме и простор, а ликови из представе су слични људима које сусрећемо сваки дан и имају финансијских и породичних проблема.

- Више смо се фокусирали на то како људи преживљавају, на те мале ситне душе, које не презају ни од чека да би дошли до новца. Нажалост, чини ми се да се све врти око новца - испричала је она.

Глумица коју су заљубљеници у позориште имали прилику да гледају у "Госпођи министарки", "Стази дивљачи", "Власти", "Ревизору", "Кухињи" сматра да један национални театар на свом репертоару мора да има бар једну представу годишње по тексту провјерених српских писаца, као што су Јован Стерија Поповић, Иво Андрић, Бранислав Нушић. Додала је да се на тај начин школује будући кадар и публика.

У овом комаду заједно са њом играју Жељко Стјепановић, Николина Јелисавац, Љубиша Савановић, Александар Стојковић, Слађана Зрнић и Марина Пијетловић.

Изненађење

- Мислим да ће публика бити изненађена. То је представа послије које ће људи добро размислити о свему и из позоришта изаћи са једним великим знаком питања. Иако је људима то све већ познато, корупција, политика и општински службеници, хтјели смо то мало да појачамо - казала је Ведрана Мачковић-Зубовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана