Вечерас на Пливи “Посљедња вечера” Фердинанда

Г.С.
Вечерас на Пливи “Посљедња вечера” Фердинанда

Бањалука – На Међународној умјетничкој колонији “Плива 2013” вечерас у 21 час биће изведен перформан “Посљедња вечера” којим ће сликари, вајари и њихови гости обиљежити 99. годишњицу избијања великог рата и означити почетак обиљежавања стогодишњице Сарајевског атентата, кажу организатори.

Данас на дан објаве рата Аустроугарске Србији, 28. јула 1914. године, на вечери на извору ријеке Пливе наћи ће се аустроугарски престолонасљедник Франц Фердинанд, његова супруга Софија, атентатор Гаврило Принцип, а кроз перформанс учеснике историјског сусрета водиће Иво Андрић, као младобосанац.

Како најављују организатори, на менију ове ноћи биће исто послужење какво је служено у част Франца Фердинанда на вечери 27. јуна на Илиџи код Сарајева, а пиће се исто вино - мостарска “жилавка” из подрума старих српских винара породице Јелачић из Мостара.

Селектор колоније, академик Миливоје Унковић, лично се побринуо за дизајн јеловника, винских етикета са ликовима Гаврила, Фердинанда и Софије за бијело и ликом Гаврила Принципа за црно вино.

Сви учесници перформанса носиће беџеве дизајниране за ову ноћ са натписом “Принцип је Принцип” и бијеле кошуље са ликом Гаврила Принципа на полеђини.

Ово је први догађај у Републици Српској којим ће почети обиљежавање 100. годишњице Сарајевског атентата, а самостално га приређују организатори Ликовне колоније и њихови пријатељи.

До вечерас остаје тајна ко ће се појавити у улогама Франца Фердинанда, Софије, Принципа, судије и Андрића, али и како ће се тај историјски сусрет у перформансу завршити.

На овогодишњој колонији учествују: Даница Масниковић,  Ранка Лучић-Јанковић, Мирјана Лучић,  Леон Патцхетт, Зоран Јовановић Добротин,   композитор Зоран Христић и други.

Селектор колоније академик Миливоје Унковић каже да је све спремно за перформанс, да су техничке припреме готове, јела припремљена, костими допремљени.  

Колонија “Плива 2013” завршава се 3. августа изложбом радова у архитектонском комплексу “Плива”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана