Вече у Требињу знаку Алексе Шантића и Мостара

Срна
Вече у Требињу знаку Алексе Шантића и Мостара

ТРЕБИЊЕ - У Требињу су вечерас промовисане монографија “100 Шантићевих вечери поезије” аутора Радивоја Круља и књига “Мостарски драгуљи” Јосипа Муселимовића.

Круљ каже да монографија “100 Шантићевих вечери поезије” говори о томе колико је богатство ове манифестације која има дугу традицијом.

“Лијепо је што је данас Шантић у Дучићевој соби, та два брата, два драгуља избрусила су се у Мостару и прославила тај град”, каже Круљ.

Он истиче да није било лако прикупити материјал за ову монографију и да је то био својеврстан изазов.

Аутор књиге “Мостарски драгуљи” Јосип Муселимовић каже да се на његово задовољство ова књига промовише у Требињу након Мостара, Сарајева, Београда и Бањалуке.

“У овој књизи сам желио сачувати сјећање на знамените Мостарце које су у историји града оставили велики и упечатљив траг”, истакао је Муселимовић.

Он је додао да је у књизи побројано 25 знаменитих људи из Мостара из свих области, који се не смију препустити забораву.

Осим промоције књига, у требињском Музеју Херцеговине приређена је и изложба “Шантићеве вечери поезије и књижевна награда Алекса Шантић” Златка Сердаревића.

Сердаревић каже да није било лако доћи до документације за ову изложбу, која је настала из огромне љубави према Шантићу.

“Шесдесетих година сам почео да скупљам текстове о Алекси Шантићу и зато сам посјећивао архиве у многим градовима, копирао сам све насловнице његових књига. То мени није био никакав терет”, рекао је Сердаревић.

Он је најавио поставку изложбе и у Невесињу.

Вечерашње културне манифестације организовали су СПКД “Просвјета” из Мостара и Музеј Херцеговине из Требиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана