Вече сјећања на Војислава Лубарду

Срна
Вече сјећања на Војислава Лубарду

Рогатица - У Народној библиотеци у Рогатици вечерас је одржано културно вече као знак сјећања на рогатичког пјесника Војислава Лубарду под називом "Филозофија праштања".

Директор Библиотеке Анђелка Ђерић рекла је да Академија наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ припрема споменицу о Лубарди и да је прави тренутак да друштвена заједница почне са достојанственим обиљежавањем лика и дјела овог пјесника.


Учесници културне вечери читали су одломке из богатог књижевног опуса Војислава Лубарде, говорили о његовом животу, његовим виђењима будућности и свега што га је заокупљало.

Програм је припремила Народна библиотека у Рогатици, а већ трећу годину одржавају се вечери у знак сјећања на Лубарду.

Војислав Лубадра рођен је у Рогатици 1930. године. Средњу шумарску школу и Филозофски факултет, одсјек књижевност, завршио је у Сарајеву. Радио је као новинар и професор.

Његови романи, у којима се бавио злочинима над Србима у Подрињу, били су забрањени у Сарајеву, одакле се сели за Београд 1975. године.

Добитник је НИН-ове награде за најбољи роман 1989. године, за роман "Вазнесење".

Био је члан АНУРС и члан Сената Српске, умро је у Београду 2013. године.

Написао је, између осталог, романе "Ближњи свој", "Љуљашка", "Гордо посртање", "Преображење", "Покајање", "Тамни вилајет", "Свилени гајтан".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана