"Вече бањалучких пијаниста" одржано у Банском двору: Раскош и љепота класике

Г.С.
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Концертом "Вече бањалучких пијаниста", у концертној дворани Банског двора, обиљежен је Дан Банског двора, а заједно са пијанистима Динком Благојевићем, Дејаном Јанковићем и Миланом Савићем наступио је оркестар "Бан Светислав Тиса Милосављевић".

Публика је уживала у надахнутом и виртуозном извођењу композиција Камија Сен Санса, Чајковског и Листа, које је још једном приказало љепоту и раскош класике. За изузетно надахнуто и виртуозно извођење солисти и оркестар награђени су дуготрајним аплаузом.

- Поносна сам на наш оркестар, који је по свом опредјељењу камерни гудачки, али је уз помоћ спољних сарадника био достојан имена симфонијски. За свега неколико проба, уз свесрдну помоћ солиста, успјели смо да упакујемо изузетно захтјевне оркестарске пратње. Комплетан рад је одисао позитивном енергијом што мислим да је публика и те како осјетила. Свакако желим да истакнем и извођаче оркестарских соло дионица, на виолини концерт-мајстора Теодора Икановића, на виоли Срне Мајар и на виолончелу Стефана Гавриловића. На крају и разлог због којег смо се окупили, наши цијењени пијанисти с којима годинама сарађујем били су моја инспирација од одабира програма па до посљедњег тона на концерту -  рекла је диригенткиња Бранка Радошевић Митровић.

Овај концерт уједно представља наставак вишегодишње праксе Банског двора која поред представљања значајних интернационалних умјетника истовремено подразумијева и континуирану промоцију и представљање рада наших истакнутих умјетника.

- Надам се да смо оправдали очекивања наше драге публике која је до посљедњег мјеста испунила концертну дворану и да је уживала у раскошном програму који смо за њих припремили. Био је изазов у свега неколико заједничких проба са оркестром припремити захтјеван и сложен репертоар, али се надам да смо у томе успјели. Увијек је велико задовољство, али и одговорност наступити у свом граду пред домаћом публиком, пред пријатељима, колегама, студентима, ученицима и радујем се неким наредним музичким изазовима - казао је пијаниста Дејан Јанковић.

На концерту је требало да наступи и бањалучки пијаниста Арсен Чаркић, који је нажалост из објективних здравствених разлога морао да откаже своје учешће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана