Васкрсење фреске пресвете Богородице

Радмила Ђевић
Васкрсење фреске пресвете Богородице

Вишеград - Истакнуте руске сликарке из Петрограда, обучене у рухо правовјерних, Ирина Дремина и Олга Федотова, од почетка 20. ликовне колоније у Вишеграду посебним постојаним акрилом осликавају фреску на самом улазу у манастир Успенија пресвете Богородице у Добруну.

Оно што су даривале грчким и јерусалимским храмовима, двије руске сестре по православљу наставиле су и у храму у Добруну. Висина, рад на скелама, тежак и захтјеван положај тијела, не спречавају ове двије сликарке да орадосте цијели Добрун, Вишеград и православни живаљ Српске.

Мисија је да управо ту на истом дијелу манастира, гдје је све до 14. вијека била фреска Успенија пресвете Богородице са анђелима чуварима Гаврилом и Михаилом, дарују сложену композицију, богату, са више ликова. Богородица, Исус, херувими, анђели, апостоли, биће средиште овог мајсторства и приказа.

Кога год да жеља и знатижеља мину да прати ово мајсторско дјеловање, остаће очаран рађањем савршене композиције. Манастир поново облачи умјетничко рухо, које је сталним оштећењима, нападима, паљењем, било оштећено. Сада поново васкрсава.

- Радимо заједно данима, на празник и недјељом не радимо. Долазећи у овај манастир ми смо пресрећне. Осјећамо благодат, посвуда је излив Господње милости, а почашћене смо што ћемо ово радити. Свјесне смо колики је ово нама, а и манастиру дар. Узајамно се даривати, помагати, подржавати, бринути, јесте и циљ православља. Зато и није тешко када знате шта је коначни циљ, јер у животу имате онолико колико дајете - прича сликарка Ирина Дремина.

Додаје да посао који раде захтијева вријеме, труд, рад и смиреност, али да уз молитву све лакше иде.

- И временски услови су идеални, драго нам је да ћемо оживјети зидни живопис на овом простору. Олга ће морати због обавеза да оде кући у Петроград, али ја остајем све до октобра да завршим фреску - додаје Дремина.

Дремина и Федотова руски стил и искуство живописа дијеле већ данима. Живопис који сликају извире из литургије и поново увире у њу. Намјера им је да њихов рад свједочи блиставом и смиреном јасноћом.

- Надамо се да ћемо у још неким манастирима и храмовима у РС приступити сличним подухватима као што смо овоме великом и милом у Добруну. Захвалне смо и што смо позване да баш током ликовног саборовања отпочнемо нашу мисију - задовољне су руске сликарке Дремина и Федотова.

Колонију је управо обиљежило црквено сликарство, а осим сестара из Русије, сликари Драго Вучић и Бранислав Ковачевић осликали су апсиду у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци.

Завршено саборовање

Ликовно саборовање Вишеград - Добрун, које је завршено у суботу, окупило је 32 еминентна сликара из девет свјетских земаља. Сликари, графичари, вајари, стрип цртачи и умјетнички фотографи током седам дана инспирацију за свој дјела, осим градске Галерије, тражили су поред ћуприје на Дрини, у порти манастира Добрун и Добрунској Ријеци, те кањонима ријека Дрине и Рзава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана