Васиљевић: Емотиван и изазован рад на спомен плочи Милану Ммладеновићу

Танјуг
Васиљевић: Емотиван и изазован рад на спомен плочи Милану Ммладеновићу

БЕОГРАД - Вајарка Лана Васиљевић изјавила је да је било емотивно, тешко, лијепо и изазовно радити на данас откривеној спомен плочи посвећеној музичару Милану Младеновићу (1958-1994).

Васиљевић је рекла Танјугу да је са вајарске стране било тешко радити плитки рељеф у полупрофилу са фотографије, јер Младеновића није лично познавала, премда је ишла на концерте Екатарине Велике и њихово стваралаштво је обиљежило њену младост.

“Слушала сам стално његову музику, размишљала о томе, и као да је био поред мене”, рекла је Васиљевић о раду на обиљежју које је данас свечано откривено, испред зграде у којој је некада Младеновић становао у Новом Београду.

Обиљежје на улазу у Булевару Милутина Миланковића 28, откривено је симболично 5. новембра на дан смрти Младеновића, а садржи рељеф са ликом гитаристе, пјевача и аутора састава Шарло Акробата и Екатарина Велика.

Васљиевић је рекла да је покушавала да Младеновића сагледа са више фотографија и видео снимака, док је коначан рад настао на основу једне фотографије Александра Кујучева.

Спомен плоча садржи и дио стихова ЕКВ пјесме “Земља”:”У сваком поразу ја сам видео део слободе, и кад је готово за мене, знај, тек тад је почело”.

“Стихови показују дух, неку борбеност, жељу за победом правих вредности и као химна су оног времена”, оцијенила је вајарка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана