Василиса Прекрасна шета сценом

Цвија Мркоњић
Василиса Прекрасна шета сценом

Бањалука - Царевићи, царица, принцезе, вјештице, жабе и змајеви оживјеће у недјељу на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске у Бањалуци кроз представу "Василиса Прекрасна".

Премијерно извођење биће у 20 часова, под будним оком глумице Александре Спасојевић, која је на сцену поставила овај комад у којем игра 14 полазника Школе глуме Дјечијег позоришта РС.

Руску народну причу, у драматизацији Миодрага Станисављевића, љубитељи театра могу да погледају бесплатно.

- То је лијепа бајка у којој је, као и у другим сличним дјелима, јасно дефинисано шта је зло, а шта добро. Глумачку екипу чине млади узраста од десет и 15 година, са којима радим већ четири године и заиста су стасали на сцени - казала је Спасојевићева.

У причи је ријеч о три царевића којима је дошло вријеме за женидбу, а будућу принцезу бирају бацајући стријеле у друга краљевства. Правило је да се морају оженити дјевојком из краљевства које погоде стријелом. Заплет приче настаје када најмлађем Ивану стријела падне у бару и узме је жаба, али мајка царица је одлучна и он мора да се ожени. Послије много заврзлама прича има срећан крај.

- Одрасла сам уз бајке које ми је отац причао и вољела сам их баш због јасне дефиниције добра и зла. Сигурна сам да ће се представа допасти публици - казала је Спасојевићева.

Репризна извођења представе планирана су за септембар и октобар.

 - Рад са дјецом није једноставан, али увијек даје добар резултат. Одлично сам се снашла у улози редитеља. На Академији умјетности смо као студенти сами режирали вјежбе и дипломски испит. Иако граница није јасна, рекла бих да тамо гдје престаје глума почиње редитељски рад - сматра Спасојевићева.

Стваралаштво

Александра Спасојевић до сада је режирала десетак представа. Први професионални ангажман имала је у бањалучком Градском позоришту "Јазавац", радећи представу "Пут по свијету на тротинету".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана