Вања Ћирковић: Награда са Мећавника посебно драга

Цвија Мркоњић
Вања Ћирковић: Награда са Мећавника посебно драга

Источно Сарајево - Пресрећна сам због награде коју сам добила на "Бољшој" фестивалу класичне музике на Мећавнику, јер је заиста била јака конкуренција. Драго ми је што ова манифестација на Мокрој гори његује српску и руску музичку традицију.

Рекла је ово за "Глас Српске" студент Музичке академије из Источног Сарајева Вања Ћирковић, која је хармоником освојила жири не скривајући одушевљење атмосфером и позитивном енергијом који владају на јединственој музичкој смотри.

- На Мокрој гори угошћени смо на најљепши начин. Упознала сам многе музичаре са домаће и свјетске музичке сцене и слушала сам концерте изврсних извођача. Вољела бих да учествујем и сљедеће године - казала је Ћирковићева.

Млада талентована музичарка рођена је у Новом Саду 1992. године, али родитељи су јој поријеклом из БиХ. Основно и средње образовање започела је у новосадској Музичкој школи "Исидор Бајић" у класи професора Гордане Ђурић.

Звуцима хармонике освојила је и прво мјесто на Међународном дјечијем и омладинском фестивалу у Санкт Петербургу у Русији, који је одржан од 9. до 13. јануара ове године.

Такође је добила другу награду на једном од водећих свјетских фестивала који његује звуке за хармонику, а одржава се на Академији у Источном Сарајеву.

- Учествовала сам и на "Хармоника фесту" у Тивту гдје ми је припала прва награда. Конкуренција на "Бољшој" фестивалу била је веома јака с обзиром на то да су се на једном мјесту сјатили врсни музичари из цијеле Србије и РС. Зато ми је ова награда посебно драга - навела је Ћирковићева.

За Музичку академију у Источном Сарајеву одлучила се, како каже, због одличног наставног кадра. Студент је у класи професора др Зорана Ракића, који је и декан Академије.

Планови

Вања Ћирковић свира и на клавиру, а планира да се послије основних студија на Музичкој академији у Источном Сарајеву упише на мастер студије. Каже да није искључен ни одлазак у иностранство на стручно усавршавање, а нада се да ће је успјех пратити без обзира на то који пут изабере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана