Вајари на Јахорини од 10. јула

Александра Маџар
Вајари на Јахорини од 10. јула

Јахорина - Припреме за одржавање тринаесте међународне ликовне колоније “Арт симпозијум Јахорина” су у пуном јеку, а од 10. до 24. јула умјетници из неколико земаља исказаће своју креативност.

- Ове године ликовна колонија за вајаре почиње 10. јула, када ће бити и свечано отварање. Сликари ће се окупити нешто касније, 15. јула, а сазив ће бити завршен 24. јула - рекао је умјетнички руководилац “Арт симпозијума Јахорина” Лазо Савић.

Сликари и вајари из Шпаније, Словеније, Чешке, Русије, Јапана, Србије, Црне Горе и БиХ и овај пут обрађиваће тему “Фигура у савременој умјетности”.

- И вајари и сликари радиће на исту тему. Учесници ће бити смјештени у хотелу на Јахорини и надам се да ће и ове године природа и атмосфера утицати на стваралачку енергију свих учесника - казао је Савић.

Истакао је да планирају да нека од дјела, која настану на колонији, постану експонати будуће галерије на отвореном, по узору на најпознатије свјетске туристичке центре.

- Галерија би требало да обухвати локалитет на Јахорини од Пољица, односно од уласка у Олимпијски центар, до платоа на слалом стази, дужине око 2.000 метара. Скулптуре би биле постављене на више локације и испред угоститељских објеката. До сада нисам имао подршку за остварење ове идеје, али надам се да ће бити препознат значај отварања галерије под ведрим небом - додао је Савић.

Подсјетио је да се слике са претходних колонија налазе на Економском факултету у Источном Сарајеву, а дјела са овогодишњег сазива красиће зидове у новој згради Скупштине града Источног Сарајева.

Учесници

Учесници овогодишње ликовне колоније на Јахорини су сликари Миливоје Унковић, Маноло Ојонарте, Мириана Савова, Светла Радулова-Маркова, Зоран Круљ, Здравко Круљ, Никола Кекеровић, Зоран Огринц, Каору Акабане, Циле Маринковић и Алеш Кнотек. Такође, учествују и вајари Витали Исаев, Жељка Момиров, Ђорђе Арнаут, Даики Нишимура и Елена Бланч.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана