Вајар Миливоје Бокић о новом галеријском простору у Требињу

Ратомир Мијановић
Вајар Миливоје Бокић о новом галеријском простору у Требињу

Требиње - Као ријетко који град на овим просторима, на мјесту које ријетко ко има, никао је недавно културни кутак којег засигурно и надалеко нема. Иза свега стоји вајар Миливоје Бокић.

Као шкољка насукана на обалама Требишњице његова галерија као да овој ријеци даје додатну патину, умјетничку дубину, одсјај који свијетли надалеко.

Бокић је за "Глас Српске" говорио о настанку овог простора, поставци која је тренутно актуелна, али и о свему ономе што је обиљежило дане и године иза њега. Најважнија од свега је чињеница да галерију посјећују многи заљубљеници у  умјетност.

- На објекту галерије, са прекидима због других ангажмана, радио сам пуну деценију и по, а посјетиоци преко поставке изабраних дјела сада могу да виде снове које сам сањарио цијели свој живот и за које сам изградио галеријски простор да у њему остану вјечито - прича Бокић.

Иза овог вајара, у неколико деценија умјетничког рада, близу је 140 изложби широм бивше Југославије и иностранства, а његове скулптуре налазе се у многим галеријама и приватним колекцијама по европским центрима.

Бокићев скулпторски рукопис препознатљив је по обликовању већ готових форми "загрљаја" коријења и камена, које налази у природи завичајне Херцеговине и које умјетничким длијетом "дописује" стварајући "сложене, монументалне и асоцијативно вишезначне композиције".

Бокић, рођен у Домашеву на Љубомиру, прије рата живио је у Мостару, а након преживљене голготе у шест хрватско-муслиманских логора "од Дретеља до Лоре", 1993. године вратио се у завичајно Требиње, гдје и данас живи и ствара.

Галерију је прије пар мјесеци надахнутом бесједом отворио епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, истакавши да је Бокићевом галеријом Требиње добило ријетко вриједан дар, на који мора бити поносно.

- Као што је Барселона добила дар од великог Гаудија, такво уздарје наш лијепи град добија од великог Миливоја - рекао је владика Григорије, казујући "Даровну пјесму" умјетнику, коју је написао за ову прилику.

Епископу захумско-херцеговачком и приморском Бокић је заузврат поклонио свој умјетнички рад, скулптуру са ликом српске краљице свете Јелене Анжујске.

Млади умјетници

Врата ове галерије Миливоје Бокић је љубазно отворио младим ликовним ствараоцима из Херцеговине на недавној успјешној и веома добро посјећеној изложби. Све у свему, Бокићева шкољка умјетности отворила је своје скуте свима који то цијене и воле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана