Узвик Идеш ли, роде! опомиње и данас

Приредила: Мирна Пијетловић
Узвик Идеш ли, роде! опомиње и данас

Београд - У Српској академији наука и уметности у Београду, поводом стогодишњице од смрти Петра Кочића, одржана је свечана академија посвећена великом српском књижевнику.

Свечаност су у четвртак увече заједнички организовале Српска академија наука и уметности и Академија наука и умјетности Републике Српске.

- Петар Кочић је симбол борбе за национално право, борбе за српски језик и његове употребе у књижевности, као и симбол страдања српских писаца и народа. Идеја косовског мита, као трајна вертикала српског националног идентитета, заузима значајно мјесто у Кочићевом стваралаштву, и то није случајно - рекао је ово академик Станиша Тутњевић.

Академик Тутњевић истиче да је у Кочићевом дјелу видљиво повезивање између српског културног простора и националног простора у БиХ, и у Србији, односно са Косовом, епицентром српске националне идеје.

Кроз три слике из дјетињства, о Кочићу је слово држао и академик Горан Петровић, јер су Кочићеве књиге биле прве које је прочитао. Каже да је Кочићево мјесто у српској књижевности непомјериво, да се борио за слободу, а његове приче актуелне су и данас.

- Можемо прочитати скоро сваку његову причу из данашње перспективе. Онај узвик "Идеш ли, роде", а на другом крају тог узвика више никога нема, је опомињући и дан-данас. Он је, с друге стране, мајстор приповједач - истиче Петровић.

Академик Матија Бећковић рекао је да су Кочићева трагична судбина и његов лик били икона за његов народ.

Академији посвећеној Кочићу присуствовали су академици из Српске и Србије, а како је најављено, свечана академија почетком новембра биће одржана и у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана