Уз помоћ донатора реализују терапијско јахање

Јасмина Перишић
Уз помоћ донатора реализују терапијско јахање

Бањалука - Да хуманитарне акције нарочито намијењене дјеци увијек активирају јавност а нарочито људе великог срца и предузећа показало је и Донаторско вече за реализацију пројекта "Терапијско јахање за дјецу и омладину са посебним потребама" које је уприличено у уторак увече у хотелу "Босна".

Циљ акције је прикупљање 100.000 КМ потребних за постизање видљивих ефеката терапије а то значи ангажовање посебно обучених физиотерапеута те коња специјално дресираног за ову намјену.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је овом приликом важност помагања другим људима, а посебно лицима са потешкоћама.

- Задовољна сам што је Влада дио овог пројекта. Вјерујем у Републику Српску која може да подржи овакве хуманитарне акције, али и сваког нашег доброг ђака, студента и стручњака -  рекла је Цвијановићева.

  Планирано је да малишани са сметњама у развоју два пута седмично похађају часове терапијског јахања у трајању од пола сата, а организатори цјелокупног пројекта су Клуб специјалних спортова, "Триглав осигурање" и Радио-телевизије Републике Српске.

Госте, малишане и њихове родитеље, са неколико нумера забавио је популарни бенд "Милиграм", који је такође дало свој допринос у реализацији терапијског јахања.

Координатор пројекта Славица Кецман захвалила је на подршци.

- Овај пројекат има огромне бенефите на пољу развоја психомоторике, социјализације и инклузије дјеце и омладине са посебним потребама. Ми  из Клуба специјалних спортова, смо непрофитна организација и зависимо искључиво од донатора, стога захваљујем свима на подршци. Направљен је први велики корак -  рекла је Кецманова.

Директор "Триглав осигурања"  Матеј Жлајпах истакао је да увијек радо подржавају хуманитарне акције везане за дјецу.

- Дуго смо у сарадњи са Клубом специјалних спортова, али ово је до сада највећи заједнички пројекат. Сигуран сам да ћемо успјети сакупити средства и захваљујем свима који су подржали нашу идеју - рекао је Жлајпах.

Мајка једног од дјечака који ће учествовати у терапијском јахању Маја Јоргановић, каже да њен син Марко има седам и по година и да има проблем са социјализацијом.

- Мислим да ће контакт са животињама допринијети да се и Марков контакт са људима побољша. Воли да иде на јахање и надам се да ће овај пројекат бити реализован на радост дјеце којима је ова врста помоћи потребна. Хвала свима који су вољни да нам помогну у томе - рекла је Јоргановићева.

Хуманитарни број

Грађани у Републици Српској до краја овог мјесеца могу укључити у ово хуманитарну акцију. Активиран је  телефонски број 1457 и они који га позову донираће једну марку, за пројекат којим се помажу дјеца и омладина са потешкоћама у развоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана