Уз "Гудаче Светог Ђорђа" почела "Јесења соната" у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Композиције Едварда Грига, Антонија Вивалдија и Дмитрија Шостаковича обиљежиле су почетак шестог Интернационалног музичког фестивала "Јесења соната", који је вечерас отворен у Банском двору.

Дјела ових славних композитора извео је оркестар "Гудачи Светог Ђорђа" из Србије, ансамбл који иза себе има три деценије рада и више од 1.600 концертних наступа у Србији и иностранству. 

Репертоар њиховог концерта у Бањалуци обухватио је дјела из различитих стилских епоха, а оркестар је извео Григову "Холбер свиту, оп. 40", Вивалдијев "Концерт за двије виолине и оркестар у а-молу, РВ 522" и Шостаковичеву "Камерну симфонију оп. 110 бис, ц-мол", која је посвећена жртвама бомбардовања Дрездена.

- Велика нам је част што смо позвани да отворимо један овако значајан фестивал који је из године у годину све бољи и бољи и квалитетнији, што са програмом, што са солистима и уметницима који долазе. Програм који смо извели био је врло интересантан, надамо се да смо оправдали очекивања публике и организатора - казао је виолиста у овом ансамблу Љубомир Милановић.

Он је напоменуо да је оркестар "Свети Ђорђе" често долазио у Бањалуку и да им је увијек част да поново дођу.

- Концерт је распродат, што показује да нас Бањалучани нису заборавили или је то због заиста добре организације, која успева да представи бањалучкој публици што бољи репертоар свих концерата - додао је он.

Као солисти на концерту наступили су Мина Мелденсон и Иван Оташевић.

Директор Банског двора Младен Матовић, који је свечано отворио фестивал, позвао је љубитеље класике да посјете "Јесењу сонату" напоменувши да му је част што управо овај оркестар отвара њено шесто издање.

- Поносни смо што је "Јесења соната" манифестација која је у претходном периоду снажно одјекнула у читавом региону, добивши изузетно позитивне рецензије од стране музичке критике, те велику подршку публике која нам је кроз максималну посјећеност свих фестивалских програма показала да се налазимо на правом путу и да умјетничка музика и те¬ како има своје посјетиоце уколико им се понуди квалитет и адекватна промоција припремљеног програма - казао је Матовић. 

"Јесења соната" биће настављена сутра, када ће у концертној дворани Банског двора наступити  "Кугони трио" из Белгије, док је петак резервисан за наступ Биљане Јашић Радовановић (клавир) и Огњена Поповића (кларинет). Четвртог фестивалског дана, у суботу, посјетиоци ће моћи да уживају у концерту јапанских музичарки Јукико Уно (виолина) и Шиори Кувахаре (клавир), а фестивал ће бити затворен у недјељу, када ће наступити виолончелиста Дмитриј Коузов из Русије и оркестар "Камерата" из Новог Сада. Сви концерти почињу у 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана