Утврђивање аутентичности пикасове слике

СРНА
Утврђивање аутентичности пикасове слике

Козарска Дубица – Општина Козарска Дубица и Народна библиотека из овог мјеста покренуле су активности на утврђивању аутентичности слике за коју се претпоставља да је дјело шпанског сликара Пабла Пикаса, а која је у посјед библиотеке доспјела као дио легата који је овој установи 1988. године поклонио народни херој Бошко Шиљеговић.

Директор Библиотеке Данијела Балабан рекла је Срни да је предмет утврђивања аутентичности безимена графика под радним називом "Човек с брадом", на којој нема потписа славног шпанског умјетника, али је исписан датум настанка 15. април 1964. године.

Она је потврдила да се графика тренутно не налази у објекту Народне библиотеке у Козарској Дубици, те да се чува на сигурној и тајној локацији.

Народни херој из Другог свјетског рата Бошко Шиљеговић рођен је у свештеничкој породици у селу Мирковац код Козарске Дубице. Био је дубички револуционар и некадашњи шеф кабинета маршала Тита.

Графика, која је изазвала интересовање јавности, само је дио богатог Шиљеговићевог легата библиотеци у Козарској Дубици, гдје се налази и књига Хенрија Кисинџера коју је амерички дипломата својевремено потписао и поклонио Шиљеговићу.

Претпоставља се да је Шиљеговић графику добио у Паризу 1964. године као учесник комунистичког конгреса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана