Утврђен програм овогодишњег 56. Кочићевог збора

СРНА
Foto: СРНА

БАЊАЛУКА - Организациони одбор за обиљежавање 56. Кочићевог збора утврдио је данас програм ове традиционалне манифестације, која ће бити одржана од 23. до 29. августа.

Организацију манифестације и ове године у потпуности води Градска управа Бањалука, а програм ће бити одржан на три локације - у Бањалуци, Стричићима и Београду, саопштено је из Градске управе.

Према програму одржавања, свечано отварање манифестације биће уприличено у понедјељак, 23. августа, у 20.00 часова у парку "Петар Кочић", а претходно ће у 12.00 часова бити положени и вијенци на споменик Петру Кочићу.

За 24. август у 13.00 часова најављена је промоција непознате Кочићеве приповијетке "Ђе је мама?" приређивача Зорана Пејашиновића у издању Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Промоцију књиге на платоу испред Библиотеке пратиће и пригодна изложба која ће на посебно дизјаниран начин представити ово дјело.

У Музеју Републике Српске у вечерњим часовима биће одржана радионица веза за дјецу и одрасле са везиљом Сањом Бајић.

Вече сатире биће организовано 25. августа код говорнице на Тргу Крајине, а вече драме 26. августа у парку "Петар Кочић".

У саопштењу се наводи да је програм у Београду предвиђен за 26. август, када ће у вечерњим часовима бити приређено књижевно вече у организацији удружења књижевника Републике Српске и Србије, а ипретходно ће бити положени вијенци на гроб Петра Кочића у Алеји великана.

Додјела награде "Змијањче", према програму, биће организована 27. августа, када ће у парку "Петар Кочић" бити одржано вече посвећено младим пјесницима.

Свечана академија и додјела "Кочићеве награде" биће одржана 28. августа увече у Банском двору, а истог дана планиран је и књижевни програм у порти манастира Гомионица.

Из Градске управе наводе да ће се и ове године борбе бикова моћи да гледају у два наврата, а предвиђене су 28. и 29. августа на зборишту у Стричићима.

У Кочићевим родним Стричићима завршног дана биће одржан културно-умјетнички програм, надметања у народним играма и вјештинама, те учешће падобранаца.

"У случају да Републички штаб за ванредне ситуације донесе ригорозније мјере у вези са актуелном епидемиолошком ситуацијом на територији града Бањалуке, Организациони одбор 56. Кочићевог збора данас је усвојио и другу верзију програма манифестације која би била у нешто мањем обиму", наводи се у саопштењу.

Из Градске управе додају да је усвојен буџет манифестације, уз напомену да се очекују и средства од Владе Републике Српске која је сваке године подржавала ову манифестацију посвећену великану писане ријечи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана