Утихнуо истакнути глас српске културе

Мирна Пијетловић
Утихнуо истакнути глас српске културе

Београд - Велики губитак за позоришни живот Србије, одлазак свестраног и јединственог човјека, познаваоца и љубитеља позоришта лични је губитак бројних пријатеља Јована Ћирилова, који су са болом реаговали на вијест да је преминуо 16. новембра у Београду.

Једна од највећих личности српске, југословенске и европске културе, дугогодишњи управник Југословенског драмског позоришта, оснивач и умјетнички директор фестивала Битеф, драматург "Атељеа 212", ерудита, полиглота, лексикограф, хроничар друштва и театра, човјек је са којим је директор Српског народног позоришта у Новом Саду Александар Милосављевић могао да разговара о свему. 

- Изгубио сам пријатеља који ми је пружао подршку од првих дана као критичару, директору позоришта и селектору разних фестивала, изгубио сам човека са којим сам могао да разговарам отворено о свему што ме је интересовало, али много више од мене је изгубио позоришни живот Србије - рекао је Милосављевић. 
Како је истакао Милосављевић, одласком Ћирилова, човјека за кога се не може набројати шта је све радио и чиме се бавио, а све је било у вези са позориштем, изгубљена је лична карта српског театра у свијету, његов заштитни знак.

Редитељ Егон Савин жали јер је отишао свестрани ентузијаста, познавалац, љубитељ позоришта, драматург, у сваком смислу јединствени човјек каквог дуго нећемо имати. 

- Нећемо имати прилику да се дружимо, живимо и радимо са позоришним уметником сличним њему - рекао је Савин. 

Дугогодишњи сарадник Јована Ћирилова, глумац и директор ЈДП Бранко Цвејић каже да је он био ренесансни тип човјека, свестран и темељит у свему што је радио, али највише је фасцинирала храброст са којом је све радио. 

- Јованов одлазак је ненадокнадив губитак за позориште и све нас који му припадамо. Био је несвакидашња личност: ерудита, љубитељ речи, посвећен и предан својим широким интересовањима и људима са којима је желео да их дели. Од њега смо учили о позоришту, али је и он радо учио од нас. Био је дечје радознао, толерантан, широк и добронамеран, Јован ван серије. Нисам га срео на последњем Битефу и то је слутило његов одлазак. Имао сам привилегију да будем његов савременик, а он мој драгоцен саговорник и пријатељ - изјавио је редитељ Небојша Брадић. 

Међу бројним културним радницима који су изразили жаљење због смрти великана театра је и Јелена Кнежевић са којом је Ћирилов сарађивао у Битефу. Цијели колектив је изразио жаљење због великог губитка и истакао да ће им Јован Ћирилов и те како недостајати.

- Господин мање у Београду. Слава му - истакли су из колектива који је својом невјероватном енергијом водио од 1967. године.

Признања

Француска га је наградила Орденом витеза умјетности и књижевности (1992), а Србија га је одликовала Сретењским орденом трећег степена (2012). Двоструки је добитник Стеријине награде за новинску позоришну критику и за нарочите заслуге на унапређењу позоришне умјетности. Добио је Октобарску награду града Београда за животно дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана