Усвојено идејно рјешење за споменик Милошу Црњанском

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Одбор за подизање споменика Милошу Црњанском усвојио је данас у Скупштини града Београда идејно рјешење и макету скулптуре српском књижевном великану, саопштено је из градског Секретаријата за информисање.

Вајар Милош Комад израдио је макету, за коју се у образложењу одлуке наводи да рефлектује комплетну личност Црњанског, као и да одражава високе умјетничке домете.

Сједницом Одбора руководила је књижевник и предсједник овог тијела Ивана Димић, а засједању је присуствовао и замјеник градоначелника Београда Горан Весић, који је нагласио да је веома важно да пријестоница Србије има споменик најзначајнијем српском писцу 20. вијека.

"Срамота је да Београд већ није добио споменик Црњанском. Споменике ће добити и Александар Дероко, Бранко Пешић, Васко Попа, Јован Јовановић Змај, јер на тај начин показујемо да нам је важно да се одужимо људима који су од изузетног значаја за културу нашег народа", рекао је Весић.

Црњански је један од најзначајнијих и најсвестранијих српских књижевника 20. вијека, а био је и пјесник, приповједач, романсијер и публициста. Бавио се и ликовном критиком, а радио је и у дипломатији и новинарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана