Установе културе у Србији емитоваће програм путем “Јутјуба”

Срна
Установе културе у Србији емитоваће програм путем “Јутјуба”

БЕОГРАД - Три позоришта у Србији ће у наредна три дана путем “Јутјуб” канала емитовати представе поводом Свјетског дана ире, који се обиљежава са идејом да слави умјетничку игру и њену универзалност која превазилази политичке, културне и националне границе, спајајући људе кроз игру која означава свима разумљив језик.

Народно позориште у Београду емитоваће снимак премијере балета “Евгеније Оњегин”, Југословенско драмско позориште представу “Драма о Мирјани и овима око ње”, а Опера Српског народног позоришта у Новом Саду организује оперу и серију мини-концерата током полицијског часа за првомајске празнике.

Чланови балета Народног позоришта сачинили су видео-покрет у којем на музику Сергеја Рахмањинова, Рапсодију на Паганинијеву тему и Клавирски концерт број два, славе игру умјетност и живот, преноси “Б92”.

На “Јутјуб” каналу Народног позоришта у Београду сутра у 21.00 час биће емитован и снимак премијере балета “Евгеније Оњегин”, на музику Петар Чајковски, инспирисан романом у стиху Александра Пушкина.

Југословенско драмско позориште ће на свом “Јутјуб” каналу и сајту сутра емитовати представу “Драма о Мирјани и овима око ње” Ивора Мартинића у режији Иве Милошевић, најавили су из овог позоришта.

Савремено дјело младог драмског писца из Загреба Ивора Мартинића приказује живот који воде Мирјана и они око ње, проводећи своје дане мирно, у тјескобној свакодневици, уобичајеним баналним бригама, без много узбуђења и страсти.

Представа “Драма о Мирјани и овима око ње” учествовала је на 55. Стеријином позорју и на фестивалима у Загребу, Брчком, Ријеци, Сплиту и Младеновцу.

Репризе су у петак и суботу, 1. и 2. маја, у 21.00 час и у недјељу, 3. маја, у 18.00 и 21.00 час.

Опера Српског народног позоришта у Новом Саду организује серију мини-концерата у различитим дијеловима Новог Сада, и то током полицијског часа за првомајске празнике.

Осам чланова оркестра и двоје солиста, уз диригента из Италије, током викенда извешће полусатне концерте на више локација у граду - Лиман, Подбара, Ново Насеље, Булевар ослобођења и друге, уз програм популарне оперске класике и неизоставну нумеру “Бела ћао”.

Свјетски дан игре обиљежава се у цијелом свијету са идејом да слави умјетничку игру и њену универзалност која превазилази политичке, културне и националне границе, спајајући људе кроз свима разумљив језик - игру.

Сваке године један познати играч или кореограф шаље поруку која кружи свијетом, а ове године поруку је послао Грегори Вујани Макома играч, глумац, кореограф и балетски педагог из Јужне Африке.

Макома је у својој поруци истакао да за њега сваки дан представља нови изазов са којим се треба суочити, а кроз игру покушава да даје смисао овом свијету.

“Пролазимо кроз незамисливе трагедије у времену које бих најбоље могао да опишем као постхумано доба. Више него икада, морамо да играмо са циљем да подсјетимо свијет да људскост још увијек постоји”, написао је Макома.

Дан игре установио је Међународни позоришни институт у оквиру Унеска 1982. године, на дан рођења Жана Жоржа Новера /1727-1810/, утемељивача савремене игре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана