Успомене оживјеле Владу Милошевића

Александра Маџар
Успомене оживјеле Владу Милошевића

Бањалука - Звуци композиција у које је велики српски стваралац уткао свој таленат, личне ствари, нотни записи, поштовање његовог лика и дјела многобројних посјетилаца обиљежили су отварање изложбе "Владо С. Милошевић - Живот проткан нотама" у Музеју Републике Српске.

Аутор поставке која је значајан дио овогодишње манифестације "Дани Владе С. Милошевић" је кустос етномузиколог Музеја РС Сања Пупац.  Изложбу коју је припремала дуги низ година, јер је било потребно вријеме да се обједини грађа овог композитора, у суботу увече у националом музеју отворила је помоћник министра за културу Републике Српске Ирена Солдат-Вујановић.

На значај ове поставке осврнула се и директор Музеја РС Нада Пувачић.

- Данас сви можемо да видимо шта значи када једна средина има тако велике људе као што је био Владо Милошевић који је биљежио сваки тон народног гласа и традиције - нагласила је Пувачићева.

Многобројни културни радници и знатижељни Бањалучани имали су прилику да чују и дјела Владе Милошевића у извођењу студената и професора бањалучке Академије умјетности која је заједно са Музиколошким друштвом Републике Српске организатор ове значајне манифестације. У акустичном простору ове културне институције одјекнула су дјела "Запјевала бул-бул птица", "Коштунице, мила ли си" и "Елегија за виолину".

- Изложба је биографско дјело Владе Милошевића и подијелили смо је у три концептуална дијела. Посјетиоци ће имати прилику да се упознају са младости и животом Владе Милошевића, да виде његову радну собу, али и нотне записе које баштини музеј - рекла је Пупац.

Како каже, велика јој је част што је дио пионирског посла - пописивања дјела српског академика, педагога и етномузолога, а изложба ће бити отворена два мјесеца.

Декан Академије умјетности Лука Кецман похвалио је труд и залагање аутора Сање Пупац.

- Народ који има традицију има и будућност. Очекујем да младост која долази једнога дана обухвати традицију коју данас стварамо и да се нико ко то заслужује не заборави - казао је Кецман.

Најзанимљивији дио за све присутне био је говор рецензента каталога изложбе редовног професора на Факултету музичке уметности у Београд Оливере Васић која је причала о животу Владе Милошевића.

- Он је имао разне развојне етапе у стварању самог себе. Живео је у бурним временима и преживео све ратове који су били у прошлом веку. Често је мењао факултете, па је студирао историју, математику, географију, али су му све време ноте биле у глави - испричала је Васићева.

Богатство дјела

- Када је у Бањалуци основао Музичку школу, није био задовољан њеним ученицима. Почео је да обилази села и певаче северозападне Босне. Са терена је донио више од 2.000  мелодија. Поред тих, оставио је 157 вокалних дела за глас и клавир, за глас и оркестра, дела за мушке и женске и дечије хорове, једанаест руковети, једанаест литургија, шездесет два дела писана за разне инструменте и оркестре. Створио је музику за пет позоришних комада и оперу "Јазавац пред судом"  - рекла је Оливера Васић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана