Успјешно завршен 6. салон стрипа Бањалука: Изградња домаће сцене темељ будућности

Бранислав Предојевић
Успјешно завршен 6. салон стрипа Бањалука: Изградња домаће сцене темељ будућности

БАЊАЛУКА - Међународни салон стрипа “Девета димензија”, шести по реду, одржан је током викенда у Каменој кући на тврђави Кастел уз сјајан програм и више него добре реакције свих љубитеља девете умјетности.

Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија” као и раније организовало је салон, а и ове године гости су били свјетски и регионални аутори. Сви љубитељи стрипа имали су прилику да се друже и упознају са ауторима и њиховим радовима, да погледају неколико изложби или да учествују у школи цртања. Предсједник “Девете димензије” Зоран Пејић, рекао је за “Глас Српске”, да је овогодишњи салон надмашио не само очекивања удружења, већ је по свим параметрима од статистике до реакција, најбољи салон до сада.

- Што се тиче овогодишњег салона десила се врло ријетка ствар, када су у питању догађаји овог типа, да су надмашена очекивања не само нас као организатора, већ и гостију салона и посјетилаца који су у никад већем броју дошли у Кастел. Одличне изложбе, занимљиви гости и јако позитивна атмосфера дефинитивно су велика награда за све нас укључене у припрему салона и снажан подстрек да наставимо јачати темељ домаће сцене у наредним годинама - рекао је Пејић.

Међу гостима салона били су познати италијански умјетници Томасо Бјанки и Ђовани Бруца, познати по раду на  серијалима попут “Мистер Ноа”, “Дампира”, “Драгонера”, “Текса Вилера” и “Бреда Барона”, који су представили изложбе својих радова на радост бројних љубитеља “Бонели” продукције. Међу садржајима које су посјетиоци имали прилику да погледају су ретроспективне изложбе ветерана девете умјетности Здравка Мићановића из Лопара и његове изложбе “Осамдесете”, стрип-изложбе легендарног Здравка Зупана “Лобачев: Чардак ни на небу ни на земљи”, коју је представио стрип-теоретичар Зоран Стефановић, који каже да је одушевљен квалитетом салона и радом “Девете димензије”.

- Не могу сакрити одушевљење оним што раде уметници окупљени око “Девете димензије”, који су свесни да је домаћи стрип и домаћи аутори кључ за развој озбиљне сцене на овом пољу уметности. У овом случају само треба омасовити њихов рад, укључити културне институције Српске и Србије као подршку и могу у име Удружења стрип аутора Србије да обећам да ћемо учинити све да што јаче интегришемо стрип сцену у Српској и Србији на обострано задовољство - рекао је Стефановић.

Посебно занимљив сегмент овогодишњег салона била је промоција братских салона из Лакташа, Братунца и Херцег Новог, који су представили свој историјат и планове свим заинтересованим те продубили везе са публиком. Осим бројних изложби, представљања ауторских радова и цртачких радионица, одржана је и берза стрипова са богатим избором стрипова од класика “Бонелијеве” продукције попут “Загора”, “Мистер Ноа”, “Дилана Дога”, до стрип албума са новитетима свјетске продукције од америчког до франкофанског стрипа.

Издања

Током салона одржане су и промоције издања “Девете димензије”, стрип албума “Глуво доба”, адаптације истоимене хорор антологије књижевника Нинослава Митровића и издања “Стриповијетке: Бранко Ћопић”, капиталног дјела славног крајишког писца. Промоција и одлична продаја овог издања, по ријечима уредника Предрага Иконића, показатељ је колико стрипови са домаћим темама недостају нашој публици, посебно ако се изаберу занимљиви мотиви и уложи озбиљан умјетнички труд у њихово стварање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана