Успјешна сезона за Дјечије позориште Републике Српске: Театар посвећено ради за најмлађу публику

Миланка Митрић
Успјешна сезона за Дјечије позориште Републике Српске: Театар посвећено ради за најмлађу публику

БАЊАЛУКА - Крај једне календарске године увијек је погодан за сумирање остварених резултата, осврт на годину која је на измаку, те на изношење нових планова и идеја.

За Дјечије позориште Републике Српске протекла година је била изузетно успјешна. Резултати  су показатељи да ова позоришна кућа која на сцени кроји бајке из сезоне у сезону брани атрибуте националног театра и ради посвећено на побољшању и стварању квалитетних представа за најмлађу позоришну публику.

- Извели смо четири премијере, забиљежили бројна гостовања, освајали престижне награде, били добри домаћини великог фестивала, организовали ревију најбољих представа, изградили најпосјећенији сњежни град “Сњешково”. Све то је било на радост десетина хиљада малишана у Бањалуци, Приједору, Београду, Добоју, Источном Сарајеву, Солуну, Суботици, Ријеци, Новом Саду и Подгорици - навели су из Дјечијег позоришта Републике Српске.

“Јежева кућица” у режији Слободана Перишића је представа која је била прва одиграна у овој години, и производ је домаћих снага, који су дјело Бранка Ћопића у новом руху поново оживјели на сцени ДПРС. Након “Јежеве кућице” за најмлађе љубитеље позоришта премијерно је играна представа “Пећа и вук”, рађена по симфонијској бајци руског композитора Сергеја Прокофјева, у режији Бисере Колевске.

Трећа овогодишња премијера у ДПРС била је представа “Ноћ у Мерлиновом замку”, аутора и режисера Сандре Родић-Јанковић, а четврта и посљедња представа “Коболди”. За драматизацију и режију комада био је задужен Тодор Валов, а дјело је настало према бајци Александра Диме.

Оно што је свакако значајно за Дјечије позориште, а обиљежило је протеклу годину, јесте пунољетство Међународног фестивала позоришта за дјецу који је одржан у октобру.

- Дјечије позориште РС угостило је око двије стотине позоришних стваралаца из цијелог свијета. На овогодишњем фестивалу, у такмичарском дијелу програма, учествовало је седамнаест театара из десет држава, почевши од Италије, Пољске, Хрватске, Србије, БиХ, Словеније, Словачке, Бугарске, Македоније и Русије - навели су из Дјечијег позоришта РС.

Ансамбл Дјечијег позоришта током године гостовао је у бројним градовима државе и региона, али и шире, те су тако, осим у градовима Српске и Србије, гостовали и у Солуну. Сарађивали су са бројним институцијама културе и умјетницима, те током године организовали многе додатне активности. У фебруару и марту одржана је осма ревија представа ДПРС, када је одиграно укупно седам представа, а организована су и гостовања у бањалучким приградским насељима. Такође, ДПРС је ове године заједно са Кинотеком РС почео пројекат “Представљање архива Кинотеке Републике Српске у Бањалуци”, који ће бити настављен и у наредној сезони.

 

НАГРАДЕ

Међу наградама за ову годину издвајају се: признање за “Медвједића Тимотеја” на Лут фесту у Источном Сарајеву, за комад “Одисеј - Сан о повратку” на Међународном фестивалу луткарства у Подгорици и “Јежеву кућицу” на 26. Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици. Такође, представа “Мачак у чизмама” награђена је на 10. Бугојанском луткарском бијеналу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана