Успјех првог дугометражног филма режисера Дане Комљена: Сви сјеверни градови на фестивалу у Њујорку

Танјуг
Успјех првог дугометражног филма режисера Дане Комљена: Сви сјеверни градови на фестивалу у Њујорку

Београд - Први дугометражни филм младог и награђиваног редитеља Дане Комљена "Сви сјеверни градови" биће приказан 8. октобра на Филмском фестивалу у Њујорку, у програму "Пројецтионс".

Филм је имао свјетску премијеру 5. августа, на престижном швајцарском фестивалу у Локарну, након тога и регионалну на Сарајево филм фестивалу, а у Њујорку ће бити приказан у оквиру програма који се бави иновативним формама и техникама, експерименталним наративним структурама, авангардном поетиком и савременим умјетничким изразима.

Прича прати Бобана и Бориса који живе у напуштеном комплексу готово идентичних бунгалова, окружени залуталим магарцима, пластичним боцама и црвеним бобицама, дивљом трском, високим дрвећем и сезонским радницима.

Долазак неког новог у овај осамљени простор преокреће њихову уходану свакодневицу. Спољашњи свијет се појављује и са собом доноси приче о другим временима, о градовима на сјеверу и југу, о томе како нешто бива направљено.

Главне улоге тумаче Бобан Калуђер, који је већ играо у Комљеновим кратким филмовима, Борис Исаковић, као и редитељ Дане Комљен.

Филм је снимљен у копродукцији кућа Дарт филма (Србија), Про.ба и Визарт (БиХ) и Code Blue (Црна Гора).

Пројекат су подржали холандски Фонд Хуберт Балс, Филмски центар Србије, Фондација за кинематографију Сарајево, Директорат за културну баштину Министарства културе Црне Горе, као и Национални студиј за савремену умјетност Френоа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана