Успјех филма Дениса Бојића из Бањалуке на фестивалу Златни витез у Русији

Александра Маџар
Успјех филма Дениса Бојића из Бањалуке на фестивалу Златни витез у Русији

Бањалука - Филм "Дјеца" аутора Дениса Бојића, рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, проглашен је за најбољи дугометражни документарни филм јубиларног 25. међународног филмског фестивала "Златни витез", који је ове године одржан у Севастопољу.

Главну награду "Златни витез" филм "Дјеца" освојио је у изразито јакој конкуренцији.

На репертоару овог угледног руског фестивала ове године се такмичило 190 филмова у шест категорија из више од двадесет земаља.

- РТРС је добио још једно признање на овом фестивалу. Наша колегиница и ауторка Сњежана Брезо је добитница признања "Александар Сидељников" за најбољу режију за филм "Дах живота", док је признање "Бронзани витез" у категорији играног филма припало Горану Радовановићу за филм "Енклава" - саопштили су из ове медијске куће.

"Златни витез" један је од најзначајнијих филмских фестивала који, између осталог, организује Министарство културе Руске Федерације, а чији су покровитељи предсједник Русије Владимир Путин, руска Дума, те патријарх московски и цијеле Русије Кирил.

Награде је уручио предсједник фестивала чувени руски глумац Николај Петрович Бурљајев, а свечаној церемонији присуствовали су и славни руски режисер Никита Михалков те бројни угледни гости из Русије, Србије, Америке, Пољске, Украјине, Бјелорусије.

Документ о трагедији

Овај документарни филм на јединствен и аутентичан начин представља једино и посљедње свједочење четири преживјела родитеља, од укупно 36 очева и мајки, који су у отаџбинском рату изгубили по троје дјеце. Филм "Дјеца" документује једну од највећих и српској јавности мало познатих трагедија нашег народа у посљедњој деценији 20. вијека. Има за циљ да истовремено чува културу сјећања и покаже колико су Срби као народ недовољно свјесни своје недавне прошлости и хероја, које је она за собом оставила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана