Успеније Гаврилово Јована Бабића привукло пажњу

Цвија Мркоњић
Успеније Гаврилово Јована Бабића привукло пажњу

Бањалука - Радост успјеха, као што је објава трећег издања књижевног дјела, није само пишчева. Треће издање романа је како успјех романа тако и лични успјех.

Казао је то "Гласу Српске" књижевник и дугогодишњи новинар Јован Бабић, који ће промоцију трећег издања свог романа "Успеније Гаврилово" одржати вечерас у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.

За оне који још нису завирили између корица ове књиге открива да је, као што се да наслутити по наслову, главни лик Гаврило Принцип.

- Наведено одмах упућује на његов атентат на насљедника бечког престола Франца Фердинанда, 28. јуна 1914. на Видовдан у Сарајеву, на његове саучеснике и сапатнике, младобосанце, на њихову незамисливу жртву за свој идеал - наводи Бабић и подсјећа да су се припадници Младе Босне борили за рушење Аустроугарске и уједињење свих Јужних Словена.

Роман је објављен прије 20 година, након вишегодишњих истраживања и писац истиче да штиво није навијачко већ истином надахнуто свједочење о једном минулом времену и његовим истинским јунацима и паћеницима.

Јован Бабић планира промоцију "Успенија Гавриловог" и на београдском Сајму књига, а нада се и спонзору који ће омогућити да његово дјело "Смрт под крстом" напокон угледа свјетлост дана.

- Крајњи час би био да се неко под овом капом небеском смилује да након трогодишње чамотиње исплива и овај мој роман, да не остане само као пишчев глуви барут - поручио је Бабић.

Додао је да су писци и књиге помало пали у заборав у садашњем времену.

- У иоле нормалном свијету књига и умјетност су дио друштвене бриге и потпоре, док код нас на књиге и књижевнике друштво не даје ни пребијену пару - казао је Бабић.

У мају ове године публика је имала прилику да погледа и Бабићеву изложбу фотопортрета и фотоапарата под називом "Записано свјетлошћу". На поставци је било приказано око 70 фотопортрета људи различитих старосних доба и око 50 фотоапарата које је сакупљао годинама.

Признања

Јован Бабић, као писац 14 књига, добитник је већег броја књижевних награда и друштвених признања, међу којима су и престижна "Кочићева награда", као и највише признање овог града "Златни грб града Бањалуке".

- Признања носим као личну сатисфакцију за минули рад, али и као својеврсни терет. Као и славу, лакше је достићи награду и признање него сачувати њихов дигнитет - истакао Бабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана