Ускоро стиже нови “Бонелијев” стрип “Неро”: Епска прича о магији и крсташким ратовима

Бранислав Предојевић
Ускоро стиже нови “Бонелијев” стрип “Неро”: Епска прича о магији и крсташким ратовима

Славна италијанска издавачка кућа “Бонели” издаје 16. децембра потпуно нови стрип под називом “Неро”.

Ово остварење креирао је Емилијано Мамукари, домаћој публици познат по раду на стрипу “Дилан Дог” и култном СФ серијалу “Сирочад”, заједно са својим братом Матеом. Нови серијал планиран је као издање едиције “Аудаче”, коју је “Бонели” покренуо 2018. године са издањима намијењеним за старију и зрелију публику. До сада смо се захваљујући домаћим издавачима упознали са стриповима “Дедвуд Дик” и “К11”, који су оригинално објављени као дио едиције “Аудаче”, а који су наишли на сјајне критике и добар одзив публике.

Стрип “Неро” доноси причу о два ратника, једном Арапину и једном хришћанину, који се боре раме уз раме да осујете пријетњу која се надвија над човјечанством у позадини крсташких ратова. Ова сага мијеша мрачни и авантуристички свијет средњег вијека са традицијом оријенталне бајке. Емилијано Мамукари објаснио је поријекло наслова “Неро” кроз специјалне културне и митолошке везе са Блиским истоком.

- У источној магији, ако знате нечије право име, имате моћ над њим. Наш протагониста је одлучио да се назове Неро, или на арапском Асвад, да би сакрио своје право име. Толико га је добро сакрио да се више ни не сјећа. Сама идеја је потекла читањем прелијепог романа “Зовем се црвено” турског писца Орхана Памука. У књизи се главни јунак зове Нерон, што је послужило за нашу краћу, стрип варијанту имена - рекао је Мамукари.

Приче главних ликова крећу се у историјској позадини крсташког похода на Блиски исток, мијешајући елементе блискоисточног бајковитог имагинарија - магове, духове, магију предака, са мрачним и авантуристичким свијетом хришћанског средњег вијека, са отвореним биткама, епским изазовима, вођама, монасима, трговцима људима и младим паладинима у потрази за срећом.

Ауторски тим

Серијал ће у Италији бити објављиван у боји, у тврдо кориченим издањима димензија 20џ30 цм, а први број ће имати 80 страница.

Међу умјетницима који ће радити на овом серијалу као цртачи наћи ће се Лука Сапонти, задужен за колорисање, те Алезио Авалоне, Матео Кремона и Пјерантонио Бруно, који су репутацију потврдили радом на бројим пројектима “Бонели” продукције

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана