Ускоро почиње манифестација “Дани Душка Трифуновића”

Рајко Вуковић
Ускоро почиње манифестација “Дани Душка Трифуновића”

ПАЛЕ - Традиционална манифестација “Дани Душка Трифуновића”, коју у част овом књижевнику, пјеснику и телевизијском аутору на Палама организује локални Културно-спортски центар, биће одржана од 13. до 15. септембра.

Првог дана манифестације, у петак, 13. септембра, у 11 часова биће одржан програм за дјецу “Дјеци у част”, када је планиран сусрет књижевника Бранка Стевановића и Дејана Алексића са ученицима основних школа са подручја града Источно Сарајево. Из Културно-спортског центра Пале саопштено је да се програм наставља проглашењем побједника и додјелом награда финалистима конкурса за најбољи литерарни рад о теми “Нек живи љубав”. 

Истог дана у сали Културно-спортског центра у 19 часова биће одржан програм за одрасле “Буквално тако”, као и додјела награде “Душко Трифуновић” за афирмацију српске културе и књижевности. Учесници програма биће писци Благоје Баковић, Милица Бакрач, Горан Врачар, Жељко Пржуљ, Бранко Стевановић и Дејан Алексић. Бесједу о Душку Трифуновићу говориће Благоје Баковић. У музичком дијелу програма учествоваће професорица музике Ивана Церовић.

Великан српске књижевности Душко Трифуновић је од славе и успјеха, како то, нажалост, иде код нас, постао скрајнут и полузаборављен, али дјелује да се посљедњих година та ситуација мијења, снимају се документарци о њему, играју се представе и организују овакве манифестације. Књижевник Жељко Пржуљ, један од учесника манифестације, вјерује да се значај Душковог дјела полако, али сигурно вреднује на прави начин.

- Тако се дешава са свим српским писцима, док су живи, они су скрајнути, а кад умру, тек се онда о њима говори, наравно, ако имају уопште среће па да се нађе неко ко би њихова дјела вредновао. Искрено, ја вјерујем да ће Душко Трифуновић добити своје право и више него заслужено мјесто у Српској књижевности - рекао је Пржуљ.

Цијењени српски писац из Источног Сарајева, иза којег стоји обиман и поштован књижевни опус, каже да је важно да једна оваква манифестација попут “Дана Душка Трифуновића” постоји, прије свега због живог контакта читалаца и писаца који чувају сјећање на Душка.  

- То је веома битно. Да нема оваквих догађаја и сличних манифестација, изгубило би се књижевно мјесто Душка Трифуновића, вјероватно се не би знало за њега и десило би се то да би многи помислили да је Горан Бреговић аутор пјесме “Пристао сам бићу све што хоће” или да је ријеч о некој народној пјесми. Душкове пјесме јесу данас пјесме из народа, али их је писао велик писац - рекао је Пржуљ.

Другог дана манифестације, у суботу, 14. септембра, у 18 часова планирана је представа за дјецу “Хвала Вуку за азбуку” у извођењу професионалног глумца и аутора представе Цветина Аничића из Шида.

За недјељу, 15. септембар, заказан је концерт пјевачице Неде Украден са предгрупом Немање Радошевића у 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана