Ускоро документарац о најбољем српском сценографу Миљену Креки Кљаковићу

Agencije
Ускоро документарац о најбољем српском сценографу Миљену Креки Кљаковићу

Снимање дугометражног документарног филма "Крека", приче о најбољем српском, и једном од најбољих свјетских филмских сценографа Миљену Креки Кљаковићу биће ускоро завршено на локацијама у Лос Анђелесу.

На сајту Филмског центра Србије објављен је и званични тизер за ову узбудљиву биографску сагу о једном изузетном човјеку и умјетнику, његовом сну и страстима, коју режира Страхиња Савић.

- Крека је велика личност, приватно и професионално, па документарац о њему мора да осликава грандиозност и монументалност његове умјетничке замисли. Засада могу да кажем да ће то превасходно бити монтажни колаж филмова, богатог архива, али и драгоцјеног материјала који смо снимали - изјавио је редитељ.

Крека је "пропутовао" историјским епохама, земљама, културама и религијама конструишући и градећи најразличитије филмске "магије" - саградио је Венецију са 135 палата из 15. вијека, Туркменистан и дворац у Казахстану, читав енглески град из епохе и готску катедралу из 12. вијека, Меку, Медину и хришћански манастир у Босри из 6. вијека на 120.000 квадратних метара изведеног декора... Сарађивао је са великанима седме умјетности, Спилбергом, Милошем Форманом, Жан-Пјером Женеом, Ридлијем Скотом, Брандом, Феј Данавеј, Денијем де Витом...

Српски филмски стваралац који је значајан у свјетским оквирима завршио је ову годину са једним од највећих професионалних изазова - за филм оскаровца Берија Левинсона, први пут у каријери, конструисао је и дизајнирао два највећа нацистичка логора из Другог свјетског рата, у Аушвицу и Јаворцну, укључујући и много америчких ентеријера из епохе, улице Њујорка...

У документарцу "Крека", приказивање његовог дјела испреплетано је свједочанствима свјетски признатих стваралаца и оскароваца - Џонија Депа, који глуми Креку док ради за радним столом у својој библиотеци, директора фотографије Виторија Сторара, Левинсона, Мађида Мађидија, Брајана Хелгеланда, продуцента Метија Лешема, али и чувених српских редитеља Емира Кустурице, Горана Паскаљевића, Слободана Шијана, Горана Марковића, Срђана Карановића.

Како је истакао Савић, једна од основа овог филма је и питорескно Крекино ходочашће према Меки и Медини, његовим сценографијама о којима је писао и британски Гардијан, које нису порушене и још увијек постоје.

Документарац о умјетнику који међу признањима има и француску награду Цезар, Европске филмске академије Феликс, номинације за награду за сценографску изузетност Америчког удружења арт директора, Еми.., реализује се уз подршку ФЦС, и у продукцији Центар филма. Премијера је планирана за јесен идуће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана