Ускоро “Бољшој фестивал” на Кустендорфу

Агенције
Ускоро “Бољшој фестивал” на Кустендорфу

По узору на филмски фестивал “Кустендорф”, редитељ Емир Кустурица организује фестивал класичне музике “Бољшој фестивал”, који ће се на Мећавнику одржати од 13. до 15. септембра.

Главна идеја фестивала јесте промоција што већег броја младих талената из средњих музичких школа и академија са територије Републике Србије.

С обзиром на то да је овогодишњи покровитељ Газпром, тема такмичарског дијела програма ће бити извођење класичних и савремених руских композиција.

Фестивал ће отворити Емир Кустурица а у оквиру церемоније отварања наступиће Дивна Љубојевић и хор “Мелоди”.

Позив за учешће у такмичарском дијелу програма послат је свим средњим музичким школама и музичким академијама у Србији.

Жири овогодишњег фестивала чине проф. Зоран Комадина, проф. Виктор Бајлер и председница жирија проф. Рита Кинке.

У главном програму фестивала учествоваће чешки национални симфонијски оркестар са диригентом Јаном Кучером, руски пијаниста Јуриј Розум и Емир Кустурица и No Smoking Orchestra који ће одржати концерте на главном тргу Дрвенграда.

Прослављајући свој двадесети рођендан, Чешки народни симфонијски оркестар се већ позиционирао међу водећим Чешким и Европским симфонијским оркестрима. Познат по својој свестраности, оркестар сваке године представи широк програм у распону од концерата класичне музике преко савремених жанрова, филмске музике, џеза и мјузикла. У новој ери, Чешки народни симфонијски оркестар организује и Прашки љетњи матурални фестивал.

Чешки народни симфонијски оркестар је основао трубач Јан Хасенохрл 1993. године. Духовни отац по оснивању је био легендарни диригент Зденек Кослер. Године 1996, Пол Фримен је именован за шефа диригента. Маестро Либор Пешек преузео је штафету 2007. године.

Диригент Јан Кучера спада међу чешке диригенте и композиторе млађе генерације који се представио јавности 2000. године. У његовом фокусу су дириговање, компоновање и инструментализација. Као диригент, радио је са Симфонијским оркестром Чешке од 2002. године, као и са другим чешким оркестрима.

Поред класичног репертоара извео је и снимио преко 50 симфонијских дела савремених чешких и међународних композитора, често и као свјетске премијере. Са Прашком дјечијом опером, снимио је оперу Ханса Краса “Брундибар”, коју је такође извео у “Опера Бастиља” у Паризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана