Уручене награде “Шушњар” и “Слово Подгрмеча”

Срна
Уручене награде “Шушњар” и “Слово Подгрмеча”

Оштра Лука - На Међународним књижевним сусретима “Шушњар 2019” у Оштрој Луци истоимена награда данас је уручена књижевнику из Бањалуке Предрагу Бјелошевићу за цјелокупан књижевни опус, са нагласком на збирку пјесама “Снивачима, из несна”.

Награда “Слово Подгрмеча” додијељена је књижевнику из Угљевика Слободану Јовићу за збирку пјесама “Страх од савршенства”.

Обје збирке објављене су у издању издавачке куће “Повеља” из Краљева.

Бјелошевић је захвалио жирију који га је, додјељујући му награду “Шушњар”, смјестио међу српске завичајне патриотске пјеснике.

“То је друштво у којем се осјећам пријатно и поносно”, изјавио је Бјелошевић.

Он је потом прочитао своје пјесму “Игра без ичега”, коју је представио прије 44 године на првим пјесничким суретима на Шушњару.

“Иако је писана у неком другом још глувљем времену, чини се мало је изгубила од својих директних или метафоричких порука”, истакао је Бјелошевић.

Јовић је рекао да његова књига говори о страху од савршенства које намеће савремена цивилизација која укида било какав вид хуманости и емпатије.

“Награда ми је драга јер скреће пажњу на моје дјело, а посебно када сам видио који су до сада писци добили ту угледну награду”, навео је Јовић.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар, који је уручио награде добитницима, рекао је да су ови сусрети једна од ријетких манифестација која његује и подстиче завичајне вриједности у књижевно-умјетничком стваралаштву.

“Овај јединствен поетски помен у знак сјећања на 5.500 жртава усташког злочина Срба и Јевреја представља најдостојанственији начин сјећања на жртве које су на свирепи начин уморене само зато што су припадале другом народу”, рекао је Станар.

Он је додао да, осим тога, ова манифестација носи и изузетан културни квалитет, што је препознато како код књижевника, тако и мјештана Оштре Луке.

На овогодишњој књижевној манифестацији “Шушњар” учествовали су и Боро Капетановић, Верољуб Вукашиновић, Дејан Алексић, Здравко Кецман, Зоран Костић Јованка Стојчиновић Николић, Лазар Тица, Милица Краљ, Михајло Орловић и Наташа Врућинић.

Као гости “Шушњара 2019” учествовали су традиционално и завичајни писци чланови Српског културног друштва “Петар Кочић” из Крања.

Током ове вечери представљена је Монографија Шесте санске бригаде о којој су говорили аутор Радован Јовић и књижевник Боро Капетановић.

Књижевне награде “Шушњар” и “Слово Подгрмеча” додјељују се у знак сјећања на 5.500 убијених Срба, Рома и Јевреја у Другом свјетском рату на Илиндан - 2. августа 1941. године, у селу Крухари у општини Сански Мост.

Организатор 44. Међународних књижевних сусрета “Шушњар 2019” је општина Оштра Лука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана