Уручене награде "Стражилово"

Срна
Уручене награде "Стражилово"

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - Престижна награда "Стражилово" свечано је уручена данас поред другог Радичевићевог споменика, поред "Бранковог чардака" у подножју Стражилова.

Награду су ове године добили Андреј Јелић Мариоков, за укупно пјесничко дјело, Љиљана Павловић Ћирић, за књигу поезије "Вез" и Димитрије Николић за пјеснички првенац "Сентименталитет", у издању "Бранковог кола".


Све троје награђених прочитали су своје слово о Бранку и Стражилову, указујући на јединственост мјеста и прилике да им висока награда буде уручена поред Бранковог споменика из новијег времена.

Одлуку о наградама донио је жири у саставу Ненад Грујичић /предсједник/, Иван Лаловић и Растко Лончар.

Приликом уручивања награде "Стражилово" Ненад Грујичић је говорио о привилегији стражиловске мисије Бранковог кола, у сусрет 200. годишњици пјесниковог рођења, које додјељује награду најљепшег имена на српској пјесничкој сцени.

На 52. Бранковом колу сутра ће бити одржан традиционални 35. Пјеснички турнир у шаху.

Највећа пјесничка манифестација у Србији и окружењу "Бранково коло", посвећена српском пјеснику Бранку Радичевићу, траје од 8. до 18. септембра у Сремским Карловцима, Новом Саду и на Стражилову.

У 10 различитих амбијената и простора у оквиру 52. "Бранковог кола" наступиће велики број пјесника и писаца разних генерација, музичких и драмских умјетника, филозофа и духовника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана