Уручене награде „Печат Херцег Шћепана“ и „Ћириличник“

Срна
Foto: in4s.net

ПОДГОРИЦА - Награде „Печат Херцег Шћепана“ и „Ћириличник“ уручене су овогодишњим лауреатима пјеснику Милутину Мићовићу и Институту за српску културу из Никшића, у оквиру манифестације „Трг од ћирилице“ у одржане у Херцег Новом.

Књижевник Радомир Уљаревић је прочитао образложење жирија о уручењу награде Мићовићу и истакао да је жири имао у виду његову вишедецинијску посвећеност књижевном раду, јер досљедно и неоступно исписује своје прозе, есеје, колумне, коментаре стихове, спајајући традиционалне и модерне поступке.

У образложњу награде „Ћириличник“, чији је добитник Институт за српску културу из Никшића, наводи се да Институт постоји од 2016. године и представља једину научно-истраживачку установу која се бави истраживањем, вредновањем и презентовањем богатог српског културног и духовног насљеђа на тлу данашње Црне Горе, али и из сусједних области.

Непосредно прије уручења награда, публици су се обратили Мићовић и Будимир Алексић, испред Института, а награде је уручио предсједник жирија Будимир Дубак.

Мићовић је истакао важност постојања манифестације „Трг од ћирилице“ и подсјетио да је постала једна од оаза српске културе у Црној Гори и мјесто скоро култне духовне саборности.

Алексић је захвалио на урученој награди и повјерењу које је указано Институту за српску културу.

Он је истакао да „Трг од ћирилице“ опстаје захваљујући прегалаштву једном од стубова ове манифестације, оцу Радомиру Никчевићу, који се у оквиру ове манифестације „организованом акцијом, супротставио деструктивном, идеолошком пројекту елиминисања имена српског језика и потискивања ћириличног писма из ове земље“.

На почетку дванаесте вечери манифестације „Трг ћирилице“, која је синоћ завршена, хор „Свети Сава“ из Херцег Новог приредио је мањи концерт, а на крају су своје стихове публици представили пјесници Сава Радуловић из Никшића, Вишња Косовић, Снежана Вукићевић Чворо, Оливера Доклестић, Милун Ђурђевац, Теодора Ковач и Бранка Денда из Херцег Новог.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана