Уручена Велика награда "Иво Андрић": Добитници Абдулразак Гурна и Саша Радојичић

ГС
Foto: РТРС

АНДРИЋГРАД- У оквиру традиционалних "Видовданских свечаности" у Андрићграду је данас уручена Велика награда "Иво Андрић", а овогодишњи лауреати су нобеловац Абдулразак Гурна и српски пјесник Саша Радојичић.

Свечаности су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, патријарх Порфирије, режисер Емир Кустурица, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање РС Жељко Будимир и министар трговине и туризма Денис Шулић.

Гурна је рекао да му је част што је примио ову награду и додао да је прије много година прочитао Андрићев роман ''На Дрини ћуприја'', преноси РТРС.

Истакао је да је свијет на губитку јер више Андрићевих дијела није доступно на енглеском језику.

''Пјесник говори језиком своје заједнице. И за мене је то српски језик и то одлучује како ћемо видјети свијет'', рекао је Радојичић и захвалио се свима.

Кустурица је нагласио да Велика награда "Иво Андрић" заслужено припада Абдулразаку Гурни, јер његово начин писања подсјећа на Андрићев и окарактерисао нобеловца као ''једног од 10 најбољих писаца на свијету''.

Режисер је овом приликом напоменуо да Српска има право да се супротстави колонијализму.

''Ми смо заборавили да смо били колонија, јер је та Југославија давала Србији идеју да је то највећа могућа Србија у држави коју смо изборили у оба рата'', оценио је он.

Он је направио паралелу између дјела два нобеловца, истакавши да је ''Гурна је написао четири романа који на најбољи начин говоре о интимним осјећањима оних који су потлачени''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана