Уручена признања овогодишњим лауреатима

Срна
Уручена признања овогодишњим лауреатима

ПОДГОРИЦА - У Херцег Новом уручена су признања овогодишњим лауреатима "Трга од ћирилице" - "Печат херцега Шћепана" књижевнику Селимиру Радуловићу и "Ћириличник" Активу професора српског језика и књижевности из Никшића.

Предсједник Управног одбора "Трга од ћирилице" Будимир Дубак рекао је да је Актив професора српског језика и књижевности из Никшића основала група средњошколских професора 24. августа 2004. године, који су мјесец дана касније због противљења преименовања и насиља над српским језиком у Црној Гори удаљени са посла.

Он је истакао да су се они тим чином придружили својим колегама, четрнаесторици бјелопавлићких учитеља, који су 1916. године проживјели страдања и прогоне, јер су стали у одбрану ћирилице и српској језика.

"Трг од ћирилице овим одважним и часним професорима додјељује више него заслужену награду Ћириличник", закључио је Дубак. Награду у има Актива примио је Веселин Матовић истакавши да му је велика част што су добили награду коју је основао и благословио митрополит Амфилохије.

Током свог излагања, он је напоменуо да није добро да награду добија онај који чини своју дужност и обавезу, алудирајући на њихову одбрану ћирилице и српског језика

. "Али на жалост ми живимо у таквом свијету, у таквом друштву, таквој држави, да се, ето, и то чини!", нагласио је Матовић.

Драмски умјетник Ивана Жигон прочитала је неколико пјесама лауреата Селимира Радуловића, а он је у обраћању публици захвалио граду Херцег Новом и његовим житељима који су му прије двадесетак година отворили своја врата.

"Покушао сам да поделим са вама тренутни снимак треперећег осећања душе. Ако је при том срце макар једног од вас то регистровало, сматраћу да сам био у милости очевој. Као што је око створено за светлост, а ухо за звуке, вели Никола Кавасила, тако је и природна жудња душе, за бесконачним, за Христом", рекао је овогодишњи лауреат.

На Тргу херцег Шћепана на Белависти синоћ је на самом почетку осмог дана ове манифестације, одржане поводом 770 година од оснивања манастира Мораче, херцегновској публици приказан филм о овој древној немањићкој светињи, урађен благословом блаженопочившег митрополита Амфилохија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана