Урош Јаковљевић: Полетни дух у Шеширу

Александра Јанковић
Урош Јаковљевић: Полетни дух у Шеширу

Истина је да глумца за само једну епизоду серије одгледа више људи него у позоришту за 20 година. И једно и друго носи своје предности и мане, али ако радите посао који волите и од њега живите, и једно и друго је подједнако драго.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" глумац Урош Јаковљевић, члан глумачке екипе у филму "Шешир професора Косте Вујића", чија ће премијера бити 1. фебруара у Центру "Сава".

Филм је по истоименом роману Милована Витезовића режирао Здравко Шотра, а прича прати угледне личности које су обиљежиле српску историју.

* ГЛAС: У филму "Шешир професора Косте Вујића" играте сликара Бранислава Рајића. Колики је изазов био постати члан глумачке екипе у филму који говори о најуспјешнијој генерацији српских матураната?

ЈAКОВЉЕВИЋ: Изазов је био представити ведар и оптимистички дух који су сви они поседовали. То нам није било тешко јер је цела глумачка екипа матураната тек завршила или је у последњој години студирања, тако да сви ми поседујемо тај полетни дух и једини прави изазов је да га сачувамо.

* ГЛAС: Колико сте морали да истражујете да бисте што вјерније дочарали свој лик и јесте ли задовољни коначним резултатом?

ЈAКОВЉЕВИЋ: Нема много сачуваних информација везаних за мој лик, све што сам на разне начине пронашао у биографијама и разговору са писцем искористио сам, а понајвише то што је био скроман, заљубљен у шалу и дружење, што ће се на најбољи начин и видети у филму.

* ГЛAС: Шта је било најзанимљивије током снимања и колико је драгоцјено искуство играти са искуснијим колегама, Aлександром Берчеком, Бранимиром Брстином, Драганом Јовановићем...?

ЈAКОВЉЕВИЋ: Тешко је било шта издвојити, свака међусобна сцена, сваки разговор пре, после, у току снимања са њима је незаменљив за младог глумца и човека пре свега. Јако драгоцено искуство и главни мотив да урадимо све на најбољи могући начин како бисмо им се приближили бар мало.

* ГЛAС: Каква је сарадња са редитељем Здравком Шотром?

ЈAКОВЉЕВИЋ: Најневероватнија могућа у најпозитивнијем смислу!

* ГЛAС: Који су Вам омиљени писци чија дјела најрадије читате, а који најдражи филмови и редитељи?

ЈAКОВЉЕВИЋ: Читам српске писце највише, а мало је простора за омиљене филмове. Од редитеља издвајам браћу Коен, Џима Шеридана, Михалкова…

Улоге

* ГЛAС: Шта Вам је до сада било најзахтјевније од улога које сте радили и постоје ли оне које прижељкујете да играте?

ЈAКОВЉЕВИЋ: "Шешир професора Косте Вујића" је мој први велики пројекат и прва велика улога, тако да је и најзахтевнија. Наравно да постоје и прижељкујем их да дођу у правом тренутку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана