Урнебесна трагедија подигла завјесу Театарфестa у Добоју

Дијана Дујић
Урнебесна трагедија подигла завјесу Театарфестa у Добоју

Добој - Бесједом бањалучког глумца Александра Стојковића и представом "Урнебесна трагедија" у режији Милице Краљ, по тексту Душана Ковачевића, а у извођењу Народног позоришта Републике Српске отворен је у недјељу увече у Великој сали добојског Центра за културу и образовање 16. добојски Театарфест, под слоганом "Ипак иде".

- Добој заслужује Театарфест, заслужује да има позориште. Из Добоја су многи млади људи, јако даровити и талентовани завршили академију. Ово не смије да се заустави и не смије да стане. Грађани Добоја морају са ове сцене да слушају велике мисли Шекспира, Ибзена, Нушића, Стерије, Ковачевића, Симовића - поручио је глумац Александар Стојковић отварајући Театарфест.

Он је истакао да добојска публика зна шта је позориште и добра позоришна представа. Стојковић је казао да се глумци сваке године радују долазећи на Театарфест у Добој, јер знају да их чека сала пуна до посљедњег мјеста.

Иако добојски храм културе није у потпуности обновљен након прошлогодишњих поплава, у Центру за културу и образовање су се потрудили да се ове године одржи фестивал у импровизованим условима.

Театарфест у Добоју, који ће трајати до 5. јуна, почео је позоришним комадом  "Урнебесна трагедија" гдје се на буквално искривљеној сценографији водио рат између лудила и разума и дефинисања оног који "није како треба" и шта у ствари значи бити "како треба" и како такав остати у времену у којем се живи.

Свој наступ нарочито је емотивно доживјела глумица Наташа Перић, која је у Добоју са драмском секцијом почела прве глумачке кораке. Она је имала захтјевну и изазовну улогу дванаестогодишњег дјечака Невена, који све вријеме на сцени из "сјенке" посматра мучан и тежак свијет одраслих.

- Нисам у почетку била свјесна свог задатка. Било је тешко, али је Милица Краљ доста помогла, као и старије и искусније колеге. Глумац Слободан Перишић који ради покрете са нама много је причао са мном да кроз покрете пробам да изнесем улогу - казала је Перићева и додала да је било дивно опет наступати на сцени у Добоју.

Друге такмичарске вечери добојској публици у понедјељак увече требало је да се представи Казалиште "Мерлин" из Загреба представом "Шкртац", по тексту Молијера, а у режији Ане Мерлин.

Трећег дана фестивала, односно, вечерас, публика ће имати прилику да погледа представу "Гњида", шабачког позоришта, за коју режију потписује Снежана Удицки.

Представа "Балкански шпијун у Сарајеву" Народног позоришта из Сарајева биће изведена четврте вечери фестивала, а за њу, по тексту Душана Ковачевића, режију и адаптацију потписује Сулејман Купосовић. Такмичарски дио 16. Театарфеста затвориће "Фави" театар из Београда са представом "Диван дан", коју је по тексту Стевана Копривице режирао Славенко Салетовић.

Жири фестивала засједаће у саставу Лука Кецман, Јованка Стојчиновић-Николић и Славица Гостимировић. Трочлани жири традиционално ће додијелити награде за најбољу представу, најбољу мушку и женску улогу, а биће додијељена и награда публике за најбољу представу.

Ревијални дио

На затварању фестивал, шесте вечери у ревијалном дијелу, публика ће имати прилику да погледа представу "Женски разговори" добојског Градског аматерског позоришта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана