Урнебесна трагедија на трону 16. Театарфеста у Добоју

Дијана Дујић
Урнебесна трагедија на трону 16. Театарфеста у Добоју

Добој - Представа "Урнебесна трагедија", коју је по тексту Душана Ковачевића режирала Милица Краљ, а коју су одиграли глумци Народног позоришта Републике Српске, побједник је 16. "Театарфеста Добој 2015", који је завршен у петак увече на великој сцени Центра за културу и образовање.

- Представу одликује изузетан склад колективне игре, врхунско глумачко умијеће, јасна и перфектна редитељска поетика која је у апсолутном складу са сценографским и костимографским рјешењима и која иде у ред представа, које се именују као тотални театар - образложила је члан жирија, књижевник и предсједник Удружења књижевника Српске Јованка Стојчиновић-Николић.

Осим ње, у жирију су били и декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Лука Кецман и професор Славица Гостимировић. Жири је напоменуо да су све одлуке о наградама донијели једногласно.

За најбољу глумицу фестивала проглашена је Драгана Радојевић за улогу Марице Гњидић Гњиде у представи "Гњида" у извођењу шабачког позоришта. Изудин Бајровић добио је награду за најбољу мушку улогу за тумачење лика Сабахудина Чворовића у представи "Балкански шпијун у Сарајеву"  Народног позоришта из Сарајева.

Глумица Наташа Перић добитник специјалне награде за улогу Невена у побједничком позоришном комаду 16. "Театарфеста" у Добоју.

На овогодишњем фестивалу публика је оцјеном 4,8 за најбољу представу прогласила комедију "Диван дан" у извођењу београдског "ФаВи театра". У овој савременој породичној комедији улоге брачног пара играју Милорад Мандић Манда и Сузана Петричевић, њиховог сина Љубомир Булајић, а његову дјевојку Јелисавета Орашанин.

Упркос свим потешкоћама са којима се сусрео организатор, публика је током шест дана фестивала уживала у квалитетним позоришним комадима.

На завршној вечери, у петак увече, требало је да буду додијељене фестивалске награде, а у ревијалном требало је да наступи Градско аматерско позориште из Добоја са представом "Женски разговори" за коју по тексту Душка Радовића, режију и адаптацију потписује Гордана Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана