Уредник часописа Талас Борис Максимовић о новом броју: Људи су гладни другачијег садржаја

Александра Маџар
Уредник часописа Талас Борис Максимовић о новом броју: Људи су гладни другачијег садржаја

Бањалука - Други број часописа о стваралаштву и ствараоцима "Талас" између својих корица оживио је нове приче и поново нашао мјесто на полицама књижаре "Култура", а судећи по коментарима оних који су га већ читали, ту се неће дуго задржати.

Уредник часописа "Талас" Борис Максимовић испричао је да читаоце у другом броју очекује 196 масних страна у колору, што је 76 више него што је први број имао.

- Ово повећање броја страна нам је узроковало безбројне нове трошкове, али обећали смо људима већи и опширнији други број и повлачење једноставно није била опција. Кад човјек прави тромјесечни часопис, мора људима дати довољно материјала за читање током наредна три мјесеца или га неће бити - сматра Максимовић који је у ову литерарну причу упловио заједно са Срђаном Иванковићем.

Подсјетио је да ће сваки сљедећи број имати посебну тематску цјелину.

- Овај број има за тему бјежање, а наредни инат. Могао бих да издвојим сигурно десет прича из овог броја које су на мене лично оставиле утисак и учиниле ме поносним што сам дио ове приче, али бојим се да овдје нема довољно простора ни за кратки опис тих текстова - казао је Максимовић.

Приликом објављивања првог броја у јуну ове године, Максимовић је објаснио да ће се трудити да причама исписаним на страницама "Таласа" представе оно универзално и суштинско у напорима стваралаца, очишћено од ефемерног дневнополитичког тренутка. Стварање које је централна тема часописа није схваћено у уско умјетничком значењу, а читаоци су препознали ширину и слободу мисли коју доносе текстови и теме различитих аутора. Максимовић је, како каже, презадовољан реакцијама јавности на плод њиховог рада.

- Нисмо очекивали оволико позитивне реакције. Људи су заиста гладни другачијег садржаја. "Талас" је часопис који је очишћен од црне хронике, дневне политике и таблоидних садржаја и као такав од многих је унапријед био осуђен на пропаст, али људи изгледа имају другачије становиште и за сада морам признати да смо прилично задовољни, како продајом, тако и реакцијама људи - поносан је Максимовић, што ће их сигурно и даље мотивисати да кроз "Талас" чувају од заборава стварање, страст, љубав и напоран рад.

Позитивне приче

- Што се тиче новина, сваки број доноси нешто ново, али за сада ћемо се држати курса који смо себи задали, а то је квалитетан штампани часопис са врхунским преломом и квалитетом папира, препун позитивних прича које не могу да добију довољно простора у другим медијима. Људи кад виде наш часопис, обично кажу: "Па ово није часопис, већ књига." И то је у суштини истина. На такав подухват се не одлучује свако и не баш сваки дан - рекао је Борис Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана