Упоредо "Братуначке духовне вечери" и "Дани ћирилице"

Срна
Упоредо "Братуначке духовне вечери" и "Дани ћирилице"

БРАТУНАЦ - У Братунцу ће од 13. септембра до половине октобра бити одржане упоредо двије манифестације - "Братуначке духовне вечери" и "Дани ћирилице".

Ове двије духовне и културно-образовне манифестације организују Удружење "Арт" и Омладинска светосавска заједница Братунац у сарадњи са Домом културе.


Пете "Братуначке духовне вечери" у Братунцу почеће концертом музичког састава "Катера" из Источног Сарајева 13. септембра.

У оквиру овог програма најављено је још представљање књижевног опуса Ненада Милкића из Малог Зворника, те предавање еминентног београдског професора, историчара књижевности, предсједника "Фондације Милош Црњански" Миле Ломпара о теми "Српски културни образац".
Предвиђен је и концерт братуначког хора "Лудмер".

Упоредо са "Братуначким духовним вечерима" 17. септембра почеће манифестација "Дани ћирилице".

Програм ће почети предавањем о теми "Интегративне и дезинтегративне силе у историји ћириличне писмености", које ће одржати професор београдског Филолошког факултета Вања Станишић.

Гост на отварању ове манифестације биће виши асистент на Катедри за србистику на Филозофском факултету на Палама и гуслар Душан Пејић који ће уз гусле отпјевати ауторску пјесму "Ћирилица".

У оквиру ове манифестације биће изведена луткарска представа "Хвала Вуку за азбуку", аутора Цветина Аничића, дипломираног луткара.

На програму је и пројекција документарног руског филма "Ћирилов код". Ријеч је о филму преведеном на српски језик, а говори о развитку ћириличног писма.

За ученике основних и средњих школа биће расписан литерарни конкурс о теми "Ћирилицу морамо чувати" и за ауторе најбољих састава обезбијеђене су вриједне награде.

Заједнички програмски догађај обје ове манифестације биће 24. септембра, а то је "Породична шетња" чији је циљ промоција породичних вриједности, институције брака и наталитета. Специјални гост ове шетње биће познати глумац Ненад Окановић из сусједне Љубовије у Србији.

"Дани ћирилице" организују се уз подршку Управе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и општине Братунац која је покровитељ и "Братуначких духовних вечери".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана