Уништено благо добојске библиотеке

Александра Маџар
Уништено благо добојске библиотеке

Бањалука - Матична библиотека у Добоју страдала је у катастрофалним поплавама које су задесиле регион, а вода је продрла у подрум и уништила готово шездесет одсто библиотечког фундуса. Угрожен је и добојски Јеврејски дом, Соколски дом је оштећен.

Утврдио је ово стручни тим Републичког секретаријата за вјере и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, који је претходних дана посјетио ове објекте.

На терену су били директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Слободан Наградић, као и руководилац Одсјека за конзерваторско-рестаураторске послове у Заводу Милица Котур. Они су разговарали са надлежним свештеницима да би се информисали о стању објеката, њиховом раду у ванредним околностима, као и о потребама за нормализацију вјерског живота.

- Утврђено је такође да је вода поплавила приземље Регионалног музеја Добој, али да експонати нису страдали, јер су на вријеме измјештени - наводи се у саопштењу стручног тима.

Како су рекли, Одјељење Архива Републике Српске у Добоју није било директно угрожено поплавом, али су један дио зграде и пословни простори који се налазе у њој били под водом.

- Постоји опасност да се влага из тих пословних простора прошири на спратове са архивском грађом - наведено је у саопштењу.

Боравећи на подручју Бијељине чланови стручног тима су утврдили да је око двадесет центиметара воде ушло и у зграду Градске управе, која је под заштитом државе, али да није дошло до већих оштећења.

- Православна црква Светог архангела Михаила у селу Бродац код Бијељине, која је под заштитом државе, није директно оштећена у поплавама. Вода је поплавила порту, а у самој цркви видљиви су трагови влаге на зидовима до 1,8 метара. Постоји оправдана сумња да је узрок појаве ове влаге огромна количина подземних вода - навео је стручни тим.

Бијељина

- Зграда Музеја Семберије и експонати нису оштећени у поплавама. Јеврејско гробље и Словачка евангелистичка црква нису поплављени. Зграда Соколског дома, која је под заштитом државе, такође није оштећена у поплави, као ни Римокатоличка црква и Ванакова капела - наводи се у саопштењу стручног тима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана