Уништени сценски костими стари више деценија

Дијана Дујић
Уништени сценски костими стари више деценија

Добој - Умјетничка галерија као и биоскопска и позоришна дворана Центра за културу у Добоју, које су потпуно уништене у поплавама, још дуго неће бити у функцији.

Потврдила је ово директор Центра за културу Лидија Жарић додајући да је штета за сада процијењена на 270.000 марака.

- Од галерије, површине 103 метра квадратна, остали су само голи зидови. Вода је поплавила и 380 столица у биоскопској и позоришној сали. Девастирана је и бина са комплетном опремом, расвјетом и разгласом - испричала је Жарићева напомињући да ће овој институцији требати много времена да оживи и да поново постане центар културних дешавања.

Подсјетила је да је водена бујица онемогућила и одржавање традиционалног, 16. "Театар феста", који је требало да почне 18. маја. Поплављена је била и мала сала за аматере која је отворена прије неколико година. Центар је неповратно изгубио и дио своје историје.

- Вода је ушла у депо у коме су се налазили реквизити, сценографија и костими из представа одиграних прије неколико деценија. Нисмо ништа успјели да сачувамо ни за успомену - казала је Жарићева.

Истиче да су им у најтежим тренуцима у помоћ стигли професори и студенти бањалучке Академије умјетности, радници Музеја савремене умјетности РС, глумци и остали запослени у Народном позоришту РС, који су помогли у чишћењу Центра. Радници у овој установи још раде на рашчишћавању, а успјели су да спасу само столице из галерије.

Сличну судбину доживјела је и Народна библиотека у Добоју. Њихов библиотечки фонд је преполовљен, а највише је страдало Дјечије одјељење.

- На срећу, прије поплава завршавали смо реновирање и нисмо успјели да вратимо сав књижни фонд у зграду, па смо успјели да сачувамо половину наслова. Све серијске публикације, њих око 50.000 хиљада, вода је уништила - изјавила је директор Народне библиотеке Добој Славица Гостимировић.

Наводи да је приземље зграде било под водом, али да је објекат и прије мајских поплава био у лошем стању.

- Стручњаци који су долазили нису оптимистични. Улагања ће бити велика без обзира на то да ли ћемо радити само санацију или градити нову зграду - каже Гостимировићева.

Упркос тешким условима библиотека ради, а послије чишћења библиотекари су наставили да издају књиге. Добојски читаоци покренули су и акцију прикупљања књига за библиотеку под називом "Једна књига, један корак напријед за Добој".

Музеј

Поплаве су велику штету нанијеле и Регионалном музеју у Добоју. Вриједна музејска грађа је сачувана, јер је директор Музеја Небојша Драгојловић заједно са колегама успио да спасе бројне експонате и да већину депоа из приземља подигне на више спратове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана